Ima i djevojaka koje dolaze iz Albanije

Grupa od 20 neženja iz Makedonskg Broda kreće u polupraznom autobusu u Ukrajinu, s nadom da će ga napuniti nevjestama.

Pronaći supruge u Ukrajini plan je neženja iz opštine Makedonski Brod u Makedoniji. Gradonačelnik Milosim Vojneski ih je okupio i dogovaraju se zadnji detalji puta u daleku zemlju.

Njih dvadesetak, kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, putuju u polupraznom autobusu, s nadom da će ga u povratku napuniti nevjestama.

"Dva dana će trajati susret u Ukrajini i moći će se nakratko upoznati. Mi kažemo - da se dopadnu jedno drugom. I nadam se da će svako odabrati po jednu djevojku i da će se sve neženje vratiti u selo s nevjestama", kaže Vojneski.

Četrdesetšestogodišnji Koce Veleski iz sela Brest sam vodi domaćinstvo. Jedan je od kandidata za ženidbu. Vjeruje da ga u Ukrajini očekuje najljepše iznenađenje.

"Nisi čovjek bez druge polovine. Zaokružiti familiju, napraviti krug - moj je cilj", kaže on.

I četrdesetogodišnji Petre Aleksoski živi sam. Kaže da se nada saputnici s kojom će mirno živjeti.

"Treba biti pametna i raditi domaće poslove, prati odjeću, pripremati hranu za familiju, za djecu, ako nam ih Bog da. Nije mi najvažnije da bude ljepotica, a ostali poslovi da budu zapostavljeni", rekao je on.

Odlazak djevojaka

Susret neženja organizira nevladina organizacija koja njeguje makedonsko-ukrajinsko prijateljstvo. Bećari iz Makedonskog Broda posjetit će ruralne krajeve u Ukrajini, gdje, kako kažu, ima više žena nego muškaraca.

"Kad zatražim ruku Ukrajinke, bit ću iskren. Objasnit ću da dolazi živjeti u planinsko selo i skromne uslove života“, kaže Boris Milevski.

Dodaje da neće davati nerealna obećanja: "Ne mogu joj obećati da će, kad dođe u Makedoniju, živjeti na Ohridskom jezeru, u zlatnom brodu. To nema šanse. Neću obećati nešto što ne mogu ispuniti."

Selu Brest prijeti zatvaranje škole. Sin Alide Trpkovske jedan je od četiri đaka. Ova žena se prije nekoliko godina iz Albanije udala u ovo planinsko selo.

"Nema ovdje posla, ostalo je, inače, dobro. Muž nema posao, ja sam radila prije nego što sam se udala, ali šta ćemo", priča Trpkovska.

Prije 30 godina, u vrijeme Jugoslavije, u opštini Makedonski Brod nije bilo nezaposlenih. Ali, sada u gradu ne radi fabrika za proizvodnju parketa, jedan od nekadašnjih simbola ovog regiona. To je razlog zašto djevojke odlaze u druge krajeve.

Prošle godine u općini Makedonski Brod rodilo se samo 47 beba, a 100 građana je preminulo. Znači dvostruko je manji broj novorođenih u odnosu na preminule, kaže reporterka Al Jazeere.

Gradonačelnik se nada da će veći dio od 200 neženja u Makedonskom Brodu dovesti buduće supruge iz Ukrajine ili Albanije i tako promijeniti sudbinu ovog kraja.