Rijedak slučaj u Albaniji

On danas nije među živima ali je iza sebe ostavio rijedak slučaj. Riječ je od Dalipu Brahji iz sela Ljibražd (Librazhd-Katund), koji je imao dvije žene, iako to nije bilo dopušteno u vrijeme komunizma u Albaniji.

Ali tu nije kraj, jer je on sa svoje dvije žene imao ukupno 25 djece i dočekao da dobije 100 unučadi i praunučadi.

Slijed događaja prepričava njegova druga žena Ferideja za portal "Shqiptarja.com".

"Imala sam 15 godina, bila sam lijepa djevojka. Nemojte me gledati danas, sada sam ostarjela, postala sam baka. Jednog dana sam otišla da naručim alat kod njega, Dalipa, koji je bio majstor u selu i jedno vrijeme me je dobro osmotrio očima. Kada sam otišla da uzmem alat, rekao mi je da će me uzeti za nevjestu. Ti si oženjen, rekla sam mu, a imaš i djece. Neka sam, odgovorio mi je, ti ćeš biti prava nevjesta, duša Dalipova. Bio je zgodan muškarac, radnik, ali i veliki sevdalija. Napunio mi je pamet i otišla sam za njega, postala sam njegova supruga. Započela sam novi život, neobičan", govori 62-godišnja Ferideja.

"Po godinama ona mi je mogla biti majka, ali sa Qamiljom (prvom Dalipovom ženom), pošto smo imali istog muža, bile smo kao sestre. Bile smo dobre jer je i Dalip bio pravedan čovjek, nijednu od nas nije nikada nipodaštavao. Živjeli smo u harmoniji, koju druge porodice u selu nisu imale", priča ona.

"Spavao je jednu noć sa jednom, drugu sa drugom. Znale smo red i puštale smo mjesto jedna drugoj. Obje smo ostale u drugom stanju. Bilo je slučajeva kada smo rodile u isto vrijeme, a čak smo i rodile blizance", dodala je Ferideja.

Ferideja dalje govori da komunistički režim nije ništa govorio o ovom dvostrukom braku, jer je Dalip činio puno za njih, jer je bio majstor i pravio im alat.

Ferideja i dalje živi u selu, šest godina nakon smrti Dalipa, dok njegova prva supruga, Qamilja, sada 80-godišnjakinja, živi u Libraždu.

U međuvremenu, Dalipova djeca, unuci i unuke su rasuti širom Albanije, a neki od njih su čak i emigrirali.