Historijat britanske obavještajne službe

U knjizi "MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949." navodi se i da je Josip Broz Tito 1948. tražio azil od Švicarske! Bilo je to, kako tvrdi autor Keith Jefferey, u vrijeme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom.

Promocija knjige "MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949", autora Keitha Jeffereyja, koja govori o prvih 40 godina britanske tajne službe, održana je sinoć u Beogradu.

Profesoru Keitha Jeffereyja je tokom pisanja knjige bio omogućen pristup dokumentima službe iz tog perioda, koje je on iskoristio i spretno opisao događaje ne navodeći nijedno ime agenata. Kako je na promociji knjige u Aero klubu rekao otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji David McFarlane na više od 700 strana predstavljene su epizode iz života agenata, operacije, aktivnosti i počeci stvaranja tajne službe.

U knjizi su kao cjeline obrađeni Prvi i Drugi svjetski rat, period između, kao i rad službe po kontinentima. Knjiga sadrži i zanimljive detalje o zanimanjima agenata, među kojima je bilo sportista i inženjera, kao i o početnom budžetu sa kojim su raspolagali.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je da knjiga sadrži na hiljade imena, datuma i činjenica i da se može čitati kao Hazarski rečnik (čuveni roman srpskog pisca Milorada Pavića o izumrlom naroda, Hazarima, pisan u formi rečnika). "Na gotovo svakoj drugoj strani može se naći skraćeni sinopsis za film o Jamesu Bond", rekao je Petrović.

Kako je ocjenio historičar Nikola Samardžić, Velika Britanija je odigrala odlučujuću ulogu u drugom svjetskom ratu, prije svega na osnovu obavještajnih aktivnosti. "Pojava knjige poput ove je kao udarac asterioda", rekao je Samardžić i istako da su informacije, činjenice i tajne vrijedna roba poput dijamanata. Izdavač knjige "MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949" je Albion books.



Ono što niste znali o Titu

U knjizi "MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949." navodi se i da je Josip Broz Tito 1948. tražio azil od Švicarske! Bilo je to, kako tvrdi autor Keith Jefferey, u vrijeme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom.

Inače, knjiga je prva zvanična historija britanske obavještajne službe. Autor knjige, Keith Jefferey sretao se, kako je rekao, sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obavještajni dokumenti uništeni, do neizbježnih političkih dvoumljenja oko toga da li bi u knjigu trebalo uvrstiti neke detalje, na primjer treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata koji u vrijeme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihov identitet je zaštićen.

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena a dve strane govore o Draži Mihailoviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Njemcima i saveznicima.

Knjiga "MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949." u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. i izazvala je veliko interesovanje. Detalj o Titu otkriven je kad je knjiga nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski historičari i recenzenti prostudirali.

Historičar Nikola Samardžić rekao je kako je "pojava ovakve knjige poput nekog udara asteroida''.

''Mi moramo da sačekamo da se slegne sva prašina koju je ova knjiga podigla i naravno da počnemo da je čitamo“, rekao je Samardžić.

Problem sa ovom knjigom, kako vidi Samardžić, još na samom početku bit će taj "što ne postoji mediji, publika, ne postoji akademska zajednica koja bi mogla jedan ovakav poduhvat da prate".

"Tajne su danas roba kakva su krajem XIX vijeka bili dijamanti, kakav je tridesetih postao heroin. Informacije su heroin za globalnu javnost koja u fenomenu tajnih ili polutajnih službenih i neslužbenih informacija pokušava da se zaštiti od stvarnosti koju uvijek nije u stanju da razumije“, opisao je draž ovog djela Samardžić.