Završen trilateralni sastanak u Briselu

Prema briselskim izvorima, tokom razgovora još uvijek nije postignut dogovor u vezi s pitanjima telekomunikacija i energetike...

U Briselu je završen zajednički sastanak premijera Kosova Hashima Thaçija i premijera Srbije Ivice Dačića sa visokom predstavnicom Evropske unije Cathrine Ashton, na kojem nije postignut konačni dogovor, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Prema briselskim izvorima, tokom današnjih razgovora još uvijek nije postignut dogovor u vezi sa pitanjima telekomunikacija i energetike.

Nakon jutrošnjih razgovora Thaçija i Dačića, oko 14.00 sati je počeo zajednički susret sa Ashtonovom koji je trajao do 17.00 sati.

Tokom sastanaka najviše se razgovaralo o telekomunikacijama i energetici, odnosno o pozivnom broju za Kosovo i sistemu upravljanja za prijenos električne energije koji se nalazi na sjeveru Kosova.

Prema briselskim izvorima, Ashtonova očekuje da se riješe sva sporna pitanja, od telekomunikacija pa do energetike i lokalnih izbora planiranih 3. novembra na Kosovu.

Inače, Beograd traži da na glasačkim listićima za novembarske izbore na Kosovu ne smije biti kosovskih državnih oznaka, dok Priština insistira da je to pitanje o kojem može odlučiti samo Centralna izborna komisija.

Oba premijera su na sastanku potvrdila svoju posvećenost izborima koji će se održati 3. novembra, kazala je Ashton.

S druge strane, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je nakon sastanka sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićom i Hashimom Thaçijem da su oba premijera na sastanku potvrdili svoju posvećenost izborima koji će se održati 3. novembra.

U saopštenju objavljenom nakon sastanka navodi se da su Ashton i premijeri Thaçi i Dačić razgovarali o brojnim pitanjima koji se tiču provedbe Aprilskog sporazuma, posebno se osvrnuvši na opštinske izbore 3. novembra.

"Oba premijera su potvrdila svoju posvećenost kako bi izbori bili uspješni, a i najšire moguće sudjelovanje. Oni su potvrdili i to da će nastaviti sa intenzivnim pripremama kako bi izbori protekli bez problema", navodi se u saopštenju.

Pregovori će se nastaviti 8. septembra.