Novi zahtjevi srpske strane

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija može da pristane da na glasačkom listiću za novembarske lokalne izbore na Kosovu bude logo Centrane izborne komisije (CIK) i ponovio da su neprihvatljiva obilježja države Kosovo.

Uoči puta u Brisel, Dačić je za "Večernje novosti" od utorka rekao da je to jedina opcija na koju Beograd može da pristane i da će to jasno predočiti premijeru Kosova Hashimu Thaçiju i visokoj predstavnici Evropske unije Catherine Ashton.

I savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić rekao je za list da je to jedino prihvatljivo rješenje.

"Na listiću mogu biti samo nazivi lista, imena kandidata i možda obilježja izborne komisije. Očekujemo da EU i međunarodna zajednica ulože napor i obezbjede statusnu neutralnost izbora, kako to predviđa briselski sporazum", rekao je Đurić.

Premijer Kosova, Hashim Thaçi rekao je ranije da je izgled listića za lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a, a ne Vlade Kosova.

Osim lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, očekuje se da u utorak u Briselu budu nastavljeni razgovori o energetici, telekomunikacijama i pravosuđu, kao i sportu.