Na osnovu podataka deklaracije imovine

Bio je Fatmir Sejdiu, ali sada je Atifete Jahjaga najplaćeniji predsjednik u regionu. Za razliku od svojih kolega samo ona, kako je dala izjavu, nema nikakve pokretne ili nepokretne imovine. S druge strane premijer Hashim Thaçi je jedini koji trenutno živi u rezidenciji jednog biznismena i koji gradi kuću.

Predsjednica Atifete Jahjaga, šefica najnovije države na Balkanu, i u isto vrijeme i najsiromašnije, ostaje najplaćeniji lider u regiji - uz mjesečnu platu veću u odnosu na svoje kolege i lidere vlada susjednih zemalja, i to na osnovu detalja deklaracije imovine državnika u regiji, koje je uporedio portal "Jeta në Kosovë" (Život na Kosovu).

Na Kosovu je završena deklaracija imovine službenika za 2013. godinu i ovo je četvrti put da se ove izjave javno objavljuju od strane Agencije za borbu protiv korupcije koja je prošle godine inicirala 244 slučajeva istrage zbog mogućeg konflikta interesa. Izjave ove prirode su postale standard za transparentnost demokratskih vladi.

Jahjaga, jedina žena predsjednica u regiji, na prvom je mjestu po mjesečnim primanjima od dvije hiljade i 873 eura, a izjavila je i da ima 47 hiljada i 853 eura na bankovnom računu.

Međutim, ona nije izjavila da ima neku nepokretnost u posjedu, akcije u komercijalnim kompanijama ili vrijednosne papire.

Njene kolege koji predsjedavaju tročlanim predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Nebojša Radmanović imao mjesečnu plaću od oko 2 hiljade i 500 eura, prema podacima nevladine organizacije "Centra civilnih inicijativa".

Nakon njih dolazi predsjednik Albanije, Bujar Nishani, koji prema Zakonu o budžetu Albanije za 2013. godinu dobija mjesečnu platu od hiljadu i 841 euro (257.000 albanskih leka).

Šesti na rang-listi najplaćenijih lidera u regiji je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u januaru ove godine izjavio da prima mjesečnu platu od hiljadu i 317 eura (150.000 srpskih dinara).

Nikolić posjeduje trećinu imovine od 16 hektara, 83 ari i 36 metara kvadratnih, koju je naslijedio.

Srbijanski predsjednik ima zajednički petosoban stan i posjeduje dva automobila - Lada Niva (1998) i  Audi A6 (2003) osiguranih po ugovoru za poklone.

Nikolić je međutim negirao da ima novac u banci.

Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov, dobija mjesečnu platu od oko hiljadu i 200 eura predviđenih Zakonom o javnim službenicima.

Ivanov je izjavio da u vlasništvu njegove porodice ulaze i stan njegove supruge u Skoplju, u iznosu od 81.195 eura (pet miliona makedonskih denara) i jedna parcela od oko 3 ara (293 kvadratnih metara) u selu Gorni Nerezi kod Skoplja u vrijednosti od 24.359 eura (milion i pol makedonskih denara).

Na ime svoje djece on je spomenuo da posjeduje jedno vozilo marke "Toyota Auris", u vrijednosti od 7 hiljada i 903 eura (486.640 makedonskih denara), dok od prodaja drugog vozila izjavio je da je zaradio 12.293 eura (757 hiljada makedonskih denara).

Prodajom stana, međutim, porodica prvog čovjeka Makedonije navodno je zaradila 55 hiljade i 213 eura (3 miliona i 400 hiljada makedonskih denara).

U formularu imovine Države komisije za spriječavanje korupcije u Makedoniji, Ivanov je prikazao i deviznu štednju i štednju u denarima položenih u Komercijalnoj banci Makedonije u iznosu od 10 hiljada i 439 eura, kao i 273 dolara (206 eura).

Njegova supruga je u međuvremenu prijavila uštedu u iznosu od hiljadu i 949 eura (120.000 denara).

Kuća premijera Hashima Thaçija koja je još u izgradnji

Samo Hashim Thaçi gradi kuću

Iako nije na među vodećim osobama po mjesečnim primanjima, premijer Kosova, Hashim Thaçi je jedini premijer u regionu koji stanuje u stanu iznajmljenom od jednog biznismena. Stanodavac premijera je potvrdio da prvi čovjek Vlade živi u njegovom stanu od mjeseca aprila.

Dok se na završi izgradnja njegove kuće, Thaçi mora izdvajati novac od mjesečne plate za plaćanje kirije, čiji mjesečni iznos nije poznat.

Godišnji prihodi iz budžeta Kosova za premijera Thaçija iznose 17 hiljada i 318 eura, što mjsečno iznosi hiljadu i 443 eura.

Za izgradnju njegove kuće, čija vrijednost dostiže 220.000 eura, premijer je podigao kredit u banci "NLB" na iznos od 100 hiljada eura koje mora isplatiti u narednih 120 mjeseci.

Thaçi posjeduje poljoprivredno zemljište u iznosu od 180 hiljada eura koje je naslijedio od porodice, dok kupljeno zemljište za izgradnju ima vrijednost od 157 hiljada eura.

Premijer posjeduje još jednu kuću, koja mu je porodično naslijedstvo u iznosu od 80 hiljada eura, a od ušteđevine je kupio Volkswagen Passat u iznosu od 13 hiljada eura.

Thaçi ima 2.430 ušteđevine u banci, dok njegova supruga ima 5.035 eura na svom štednom računu.

Platu manju od Thaçija ima njegov kolega iz Crne Gore, Milo Đukanović koji od kada je imenovan na mjesto šefa vlade Crne Gore naveo da prima platu u iznosu od hiljadu i 275 eura.

Ali, novinari Međunardonog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo (International Consortium of Investigative Reporters -ICIJ) su otkrili da Đukanović posjeduje ili kontrolira dionice u različitim kompanijama koje iznose najmanje 14,7 miliona.

Negdje više od 25 eura više u odnosu na Đukanovića ima premijer Makedonije, Nikola Gruevski koji prima 1.300 eura mjesečno.

U formularu njegove imovine, Gruevski je pokazao svoju finansijsku zaradu u devizama i denarima, od 1999. godine do 2008. godine.

Za to vrijeme, u više navrata je deponovao 32.611 eura, 16.261,212 denara (264 eura), 540 britanskih funti (683 eura), 230 dolara (174 eura) u pet banaka licenciranih u Makedoniji.

Više od Gruevskog dobija njegov srbijanski kolega Ivica Dačić, koji je izvijestio da neto prihodi od njegove plaće na mjesto premijera i ministra unutrašnjih poslova iznose hiljadu i 515 eura (172 hilajde i 488 dinara) mjesečno.

Dačić je također izjavio i da dnevnice za putovanja van zemlje u periodu od 5. septembra 2012. godine do 31. januara 2013. godine iznose 738 eura i 382 dolara (288 eura).

Dačić je priznao da posjeduje trosoban stan od 119 kvadratnih metara zajedno sa njegovom suprugoma Sanjom, za koji je rekao da je kupio kreditom, bez navođenja iznosa kredita.

On je rekao da ima ušteđen novac u bankama, također bez navođenja njihovih vrijednosti.

Više od šefa izvršne vlasti u Srbiji dobija prvi čovjek Vlade Albanije. On mjesečno prima hiljadu i 719 eura.

Prema Zakonu o platama visokih dužnosnika u Albaniji, naredni premijer Edi Rama će dobijati ista mjesečna primanja.

Najvišu mjesečna platu od premijera u regiji, međutim, ima je premijer Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda koji mjesečno prima 2.560 eura.