Izjava Marka Đurića za beogradsku "Politiku"

Moguće je da rok za prijavljivanje lista za učešće na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu bude pomjeren, izjavio je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić, i ukazao da su ti izbori historijska šansa da se preokrenu politički tokovi potiskivanja Srba sa kosovske javne scene.

"Mislim da je veoma važno da omogućimo svima koji žele da učestvuju u ovom izbornom procesu da to učine. Kod predstavnika međunarodne zajednice vidjeli smo spremnost da u pogledu rokova (4. septembar) izađu što je više moguće u susret predstavnicima srpske zajednice. O konkretnim odlukama vezanim za to videćemo u narednim danima", rekao je Đurić u intervjuu za Politiku od četvrtka.

Đurić je ukazao da Srbija neće pristati da učestvuje na izborima na kojima postoji ijedno obilježje "lažne države Kosovo".

Na pitanje, ako Beograd "uspije da skine" grb Kosova sa listića, šta garantuje da se on neće pojaviti na sljedećim, Đurić je rekao da su novembarski izbori test i priprema za parlamentarne, koji će biti na proljeće.

"Oni će biti, kao i novembarski, historijska šansa da preokrenemo političke tokove potiskivanja Srba sa javne scene na Kosovu. Ukoliko Srbi budu učestvovali na tim izborima i ukoliko EU bude nastavila da pruža podršku procesu sporazumijevanja i uključivanja Srba u politički sistem na Kosovu, sasvim sigurno neće moći da bude bilo kakvih nametanja obilježja državnosti", naveo je on.