Balkanski paradoks

Prema posljednjim podacima sa tržišta naftom i naftnim derivatima, cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi su opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.

Tako je barel nafte na berzi u New Yorku koštao za oktobarski rok isporuke 106,52 dolara, ili 34 centa manje nego na kraju prethodnog poslovanja.
Isto tako, na berzi u Londonu barel nafte za isporuku u oktobru koštao je 109,52 dolara, ili 38 centi manje nego na kraju poslovanja prošle sedmice.
Podaci o sve boljem stanju zdravlja američke privrede ponovo su izazvali špekulacije da će FED smanjiti 85 milijardi dolara vrijedne mjesečne stimulacije za podsticanje privrednog rasta u Americi.
Međutim, trgovci naftom vjeruju da će Američka centralna banka (FED) uskoro objaviti da smanjuje monetarne stimulanse za podsticanje rasta najveće svjetske ekonomije.
Stimulativne mjere FED-a primjenjuju se od početka finansijske i ekonomske krize u 2008. godini koja se još uvijek osjeća diljem svijeta.
Također, američki mediji tvrde da bi se FED mogao odlučiti za ublažavanje stimulativnog programa već početkom idućeg mjeseca, što bi moglo uzrokovati i pojeftinjenje nafte i naftnih derivata.
S druge strane, istraživanja tržišta pokazuju da su u skoro svim zemljama Balkana cijene nafte i naftnih derivata znatno visoke i da su se gotovo izjednačile sa cijenama nafte u evropskim zemljama u kojima je životni standard građana na znatno višem nivou.
Tako je u julu ove godine najveće povećanje cijena od zemalja Balkana zabilježeno u Crnoj Gori, koja je regionalni lider po skupom gorivu. Prema posljednjim zvaničnim podacima, trenutno cijena euro dizela 95 u Crnoj Gori iznosi 1,29 odnosno 1,38 eura.
Gorivo je poskupjelo i u Hrvatskoj te je nova cijena litre bezolovnog 95 oktana 1,42 eura, bezolovnog 98 oktana 1,46 eura i dizela 1,33 eura.
Isto tako, u maju je na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH poskupjelo gorivo za 0,05 KM po litru. Cijena bezolovnog 95 oktana u BiH košta 1,20 eura, bezolovnog 98 oktana 1,22 eura i dizela 1,20 eura.
Također, nova cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura, bezolovnog 98 oktana 1,38 eura i dizela 1,28 eura.
U Srbiji je došlo do blagog pojeftinjenja cijena nafte, pa tako euro premijum BMB 95 košta 1,29 eura i dizela 1,31. Cijena goriva u Srbiji se svakih 15 dana usklađuje sa cijenama na svjetskom tržištu.
Cijene nafte na Kosovu "po volji"
S druge strane, kako piše list Zëri u tekstu "Çmimet e naftës, sipas 'dëshirës'" (Cijene nafte "po volji") na kosovskom tržištu litar nafte košta 1,23 eura, dok litar benzina košta 1,24 eura. Međutim, ove cijene se razlikuju u zavisnosti od mjesta do mjesta.
Posljednjih godina na Kosovu je znatno povećan broj naftnih kompanija. Kompanije koje imaju veliki kapital, ili bolje poznate kao velike kompanije naftne derivate uvoze iz različitih zemalja regiona i Evrope, dok se one male snadbjevaju od njih.
No, cijene naftnih derivata ostaju različite, u zavisnosti od benzinske pumpe, lokacije i regiona. Iako se govori da se cijene određuju na osnovu međunarodnog tržita, ali bez obzira na pad cijene barela nafte cijene na Kosovu se ne mijenjaju.