Na 30. godišnjici od njegove smrti

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nekadašnji šef jugoslovenske UDBE Aleksandar Leka Ranković nikada nije politički rehabilitovan, ističući da se zalaže za njegovu rehabilitaciju.

"Suština njegove smjene na Brionskom plenumu 1966. godine nisu bile lažne optužbe da je UDBA prisluškivala Tita, već je to bila politika koja je bila usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije", rekao je Dačić, koji je položio venac na Rankovićev grob povodom 30. godišnjice od njegove smrti.

"Ne želim da ulazim u historijske ocjene određenih ličnosti, ali moramo da se sjećamo važnih ličnosti iz istorije Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Dačić.

On je ukazao da država do sada nije posvećivala pažnju Aleksandru Rankoviću, ali je srpski narod pokazao šta o njemu misli na sahrani, kojoj je 1983. godine u Beogradu prisustvovalo više od 100.000 ljudi.

"Snimaka sa te sahrane nema, osim privatnog snimka porodice, i ja ću tražiti od državnih arhiva da se nađu ti snimci", naglasio je Dačić.