Simbol nacionalnog ponosa

Na današnji dan 1834. godine u Istanbulu je umro Husein kapetan Gradaščević, Zmaj od Bosne, vođa pokreta za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu.

Prema nekim izvorima otrovan je, prema drugima umro je od kolere. Ukopan je na istanbulskom mezarju Ejjup. Poznata je tačna lokacija njegovog mezara. Na fotografiji su strelicama označeni njegovi nišani.
Više puta je pokretana inicijativa da se posmrtni ostaci Husein kapetana Gradaščevića prenesu u BiH, u rodni Gradačac, ali nijedna od njih nikada nije dovedena do kraja.
Husein kapetan Gradaščević umro je u 32. godini.
Gradaščević je bio na čelu pokreta za Bosansku autonomiju. Tokom 1831. godine vojska na čijem je čelu bio porazila je Osmanlije. Gradaščević je 12. septembra 1831. godine na svebosanskom saboru izabran za vezira, a ispred Careve džamije u Sarajevu prisutni su položili zakletvu na Kur´anu da će biti odani Gradaščeviću.
Tokom kratke vladavine Gradaščevića autonomni Bosanski pašaluk dobio je svoj Divan (skupštinu), a uspostavljen je i sud. U junu 1832. godine, bosanska vojska pod Gradaščevićem je poražena od Osmanlija, a ključna bitka se odigrala na Stupu (Sarajevo). Gradaščevićeva vojska još jednom je bila skoro potukla sultanovu vojsku, ali su snage Ali-paše Rizvanbegovića i Smail-age Čengića stale na stranu Osmanlija i donijele im ključnu prednost.
Nakon poraza, Gradaščević je prvo pobjegao u Austriju, gdje je bio pritvoren. Vratio se u Osmansko carstvo nedugo nakon toga, a sultanov oprost je podrazumijevao da se više nikad ne vrati u Bosnu. Poslije kratkog boravka u Beogradu odlazi u Istanbul, gdje je 1834. godine umro.
Uprkos ignorisanju i brojnim osporavanjima same prirode njegovog pokreta, Zmaj od Bosne je u kolektivnom sjećanju bošnjačkog naroda ostao upamćen kao jedan od najvećih nacionalnih heroja i postao je simbolom nacionalnog ponosa.
Husein kapetan je opjevan i u pjesmama, a najpoznatija od njih, iako nije u potpunosti zasnovana na historijskim činjenicama, je 'Sa Gradačca bijele kule'.
Gradaščeviću se pripisuje i mnogo puta citirana izjava: Ima Bosne, beglerbeže, i Bošnjaka u njoj, bili su prije vas i, ako Boga da, biće ih i poslije vas.