Dženazu namaz predvodio Husein ef. Kavazović

Dženazu namaz je u prisustvu više desetina hiljada vjernika predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

Poslije podne-namaza danas je u Memorijalnom centru u Potočarima klanjana dženaza za 409 žrtava genocida u Srebrenici, prvog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, javio je reporter agencije Anadolija (AA).
Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović. Kako javlja reporter AA, uoči klanjanja dženaze na Srebrenicu je pala jaka kiša, kao da se nebo otvorilo. Dženazu je klanjalo više desetina hiljada ljudi koji su danas u Potočarima.
Najmlađa žrtva srebreničkog genocida je ženska beba Have i Hajrudina Muhića, koja bi, prema posljednjim informacijama, trebala simbolično dobiti ime Fatima, po želji njene majke. Također, bit će ukopani posmrtni ostaci 44 dječaka ubijena u srebreničkom genocidu. A najstarija žrtva je Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. U trenutku smrti imao je 76 godina.
Danas će biti ukopan i Nermin Nerko Subašić, najmlađi sin Munire Subašić, predsjednice Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa''. Munira je poslije 18 godina traganja pronašla samo dvije kosti svog voljenog sina – kosti jedne ruke i jedne noge.
 Svoj smiraj će naći i Šaban Salkić sa svoja dva sina, Senadom i Smajom, Hamed Halilović sa sinovima Hasanom i Hamdijom, Šaćir Rizvanović sa sinovima Mirzetom i Nijazom, kao i Smajo Ibrahimović sa sinovima Saibom i Salihom i bratom Smailom.
U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima dosad je ukopano 5.137 žrtava genocida u Srebrenici ekshumiranih iz primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica, a nakon današnjeg ukopa, u mezarju u Potočarima smiraj će naći ukupno 5.546 žrtava genocida.