Skoro dva miliona lica raseljenih zbog balkanskih sukoba

Još od sukoba u bivšoj Jugoslaviji, pitanje izbjeglica nije dobilo svoj zaključak. Dugogodišnji problem izbjeglica i interno raseljenih lica koji je uslijedio nakon raspada bivše Jugoslavije u 1990-tima još uvijek predstavlja ključno humanitarno i političko pitanje u jugoistočnoj Evropi.

Skoro dva miliona lica raseljenih zbog balkanskih sukoba iz 1990-tih još uvijek su izbjeglice. Polovina njih se naselila u preko 150 zemalja širom svijeta, a ostatak u dijelovima bivše Jugoslavije.

Srbija je na vrhu evropske liste po broju izbjeglica. 1996. je bilo preko 600.000 izbjeglica, a sad ta cifra iznosi oko 60.000.

Predstavnici Komisije za izbjeglice Srbije kažu da su glavna pitanja smještaj, zapošljavanje i povratak izbjeglica na njihova bivša ognjišta.

"Mi još uvijek imamo problem sa imovinskim zahtjevima s Hrvatskom, [kao i sa] neostvarenim pravima na plate i penzije," izjavila je za SETimes Jelena Marić, glasnogovornica komisije EU.

Ona je dodala da je Evropska komisija uradila mnogo u cilju rješavanja problema smještaja za izbjeglice raspodjelom građevinskog materijala i izgradnjom stanova.

U okviru Regionalnog projekta za smještaj izbjeglica, koji uključuje Hrvatsku, Srbiju, BiH i Crnu Goru, obezbijedit će se smještaj za oko 24.000 izbjegličkih porodica u regionu, kaže Marićeva.

Projekat podržavaju UN-ova Agencija za izbjeglice, EU i Sjedinjene Države. Sprovedba bi trebala početi ove jeseni.

"Projektom se predviđa izgradnja preko 10.000 stanova, kupovina seoskih kuća, donacija montažnih kuća i nabavka građevinskih materijala," kaže Marićeva.

Hrvatske ratne izbjeglice imaju pravo da se do augusta prijave za pomoć u smještaju u sklopu politike hrvatske vlade za povratak izbjeglica.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva za regionalni razvoj i evropske fondove, do sad je dostavljeno do 5.800 zahtjeva za stambeni fond. Od tog broja, 1.971 ih je u potpunosti riješeno, a 1.482 je dobilo potvrdu o rješavanju stambenog stanja, ali preko 2.000 zahtjeva još je neriješeno.

"Hrvatska vlada je odlučna da učestvuje u ovom projektu. Uprkos svim naporima, zemlje u regionu još uvijek nisu pronašle trajna rješenja za probleme izbjeglica, što je poteškoća koju teško da mogu same riješiti, posebno na kratkoročnoj osnovi," izjavio je zamjenik hrvatskog premijera Branko Grcić.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i poslanik u hrvatskom parlamentu, kaže da još uvijek ima izbjegličkih problema u Hrvatskoj.

"Problem izbjeglica još uvijek postoji. U Srbiji još uvijek ima 40.000 lica prijavljenih kao izbjeglice iz Hrvatske. Njihova prava nisu riješena, a neki tek počinju da ih rješavaju, uključujući tu stambeni smještaj, pravo na kupovinu stambenog objekta i pravo na penziju," izjavio je Pupovac za SETimes.

Prema izvještaju UN-ove Agencije za izbjeglice za 2012, ima oko 100.000 raseljenih lica iz BiH koja nisu u mogućnosti da se vrate svojim kućama. Pronalaženje adekvatnog stambenog smještaja za najugroženija interno raseljena lica, uključujući one u kolektivnim centrima i neadekvatnom privatnom smještaju, i dalje je jedan od najvećih izazova za vladu BiH i UN.

Izbjeglička porodica Prohić iz Zvornika, na sjeveroistoku BiH, smatra da je potpuno zaboravljena.

"Naše domaćinstvo ima sedam članova. Niko od nas nema stalni posao niti zdravstvenu njegu. Imamo svoju baštu, i samo na taj način preživljavamo," izjavio je za SETimes 42-godišnji Mehmed Prohić.