Pregovori o telekomunikacijama

Beograd nema ništa protiv toga da Kosovo dobije poseban pozivni broj ako bi u praksi ostala mogućnost lokalnog poziva iz centralne Srbije ka Kosovu, pišu beogradske Novosti.

Nadmudrivanje oko pozivnog broja za Kosovo, prenosa električne energije, i hidrocentrale "Gazivode" nastaviće se 24. jula. Prema saznanjima "Novosti", Beograd nema ništa protiv toga da Kosovo dobije poseban pozivni broj ako bi u praksi ostala mogućnost lokalnog poziva iz Srbije ka Kosovu, ali Priština zateže oko ovakvog rješenja.
Prema riječima premijera Srbije Ivice Dačića "presek stanja" 13. runde briselskog dijaloga izgleda ovako:
- Prihvaćeno je da nesmetano rade fiksni i mobilni operateri Srbije, a sporno je ostalo koji će biti pozivni broj za Kosovo poslije 2015. godine, odnosno da li će ih biti jedan ili dva, što će biti razmatrano na slijedećem sastanku.
Ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić potvrdio nam je da je načelno dogovoreno da se u roku od tri mjeseca pronađu modaliteti da Kosovo dobije pozivni broj, ali da su preostale nedoumice oko formulacija kako bi dogovor bio statusno neutralan.
Distribucija struje, prema riječima premijera, biće pozitivno rješena, a hidrocentrala "Gazivode" zasad je ostavljena po strani. O tome će se razgovarati kada na red dođe imovina u energetici.
- Ostalo je nerješeno pitanje gde će radnici u trafostanici "Valač" ubuduće raditi, da li u kosovskom preduzeću ili onom koje će formirati srpska zajednica - naveo je Dačić.
Kako piše ovaj list, do kraja ove nedjelje, Parlament Kosova trebalo bi da izglasa Zakon o amnestiji, koji je po planu o implementaciji trebalo da se usvoji još polovinom juna i bez koga primjena briselskog sporazuma nije mogla dalje da odmiče. 
Potom, na potezu će biti srpska strana koja treba da utvrdi spiskove zaposlenih u policiji i sudstvu koji su voljni da se priključe novim strukturama. Po kalendaru primene sporazuma, ostalo je još svega pet dana da se zatvore sve prostorije srpskih bezbjednosnih struktura.