Oficir za vezu Kosova

Novi oficir za vezu Kosova Valdet Sadiku stiže u Beograd 17. jula, pišu beogradske Novosti.

ako je Sadiku, koji je povučen sa mjesta ambasadora u Hrvatskoj, postavljen prije dvadesetak dana, njegov dolazak u Srbiju prolongiran je kako bi se dobro pripremio za novi zadatak.
Prema navodima lista, Sadiku je dobio detaljne instrukcije da, za razliku od svog prethodnika Lulzima Pecija, ne pravi gafove zbog kojih je srbijanska strana protestovala i da u javnosti daje isključivo izjave o svojoj "tehničkoj misiji", bez političkih ocjena o odnosima Beograda i Prištine. 
"Sadikuu je strogo zabranjeno da insistira na tome da oficiri za vezu imaju diplomatski status", prenosi list. 
Novog oficira je, po hitnom postupku, imenovala Atifete Jahjaga, na prijedlog šefa diplomatije Envera Hoxhaja, a na ovaj izbor najviše je uticala činjenica da je Sadiku zastupnik "meke struje" u vođenju politike normalizacije odnosa sa Srbijom. 
Srbijanski i kosovski oficiri razmenjeni su još 17. juna, ali se Peci poslije samo dva dana povukao sa ove funkcije jer se sukobio sa Hashimom Thaçijem, zbog izjava u javnosti da normalizacija odnosa mora podrazumjevati priznanje nezavisnosti od strane Beograda. 
Kabinet oficira za vezu Beograda Dejana Pavićevića, koji je stupio na dužnost 17.juna, nalazi se u Kancelariji EU u Prištini, a za Sadikua su već su spremne prostorije u zgradi delegacije Evropske unije u srbijanskoj prestonici. 
Novosti navode da su Sadikuu "nezvaničnim kanalima poslati signali da bi bilo poželjno da u prostorijama koje su mu dodjeljene ne unosi nikakva obilježja države Kosovo, poput zastave, grba...".