Još nije utvrđen broj građana koji se pridružio

Video-snimak nedavno objavljen na internetu povećao je zabrinutost zbog broja građana Balkana koji su otišli u Siriju i pridružili se ustanku protiv predsjednika Bashara al-Assada, te da bi sukob mogao dovesti do povećanja obima nasilnog ekstremizma na Balkanu.

Taj video-snimak prikazuje devet maskiranih i naoružanih lica kako pjevaju pjesme o džihadu i svetoj obavezi borbe protiv neprijatelja, spominjući Siriju, Afganistan i Pakistan. Prema medijskim izvještajima, ta grupa je iz Bosne i Hercegovine (BiH) i priprema se za pridruživanje pobunjenicima u Siriji.

Video se pojavio nakon objave izvještaja EU o vanjskoj politici u kom se kaže da su evropske sigurnosne agencije zabrinute zbog širenja islamskog ekstremizma u BiH.

Mnogi analitičari upozorili su da će u regionu vjerovatno doći do povećanja broja islamskih ekstremista kad se ti ratnici vrate iz Sirije.

Abit Hoxha, istraživač pri kosovskom Centru za sigurnosne studije, pozvao je vlasti da aktivno rade na sprječavanju širenja islamskog ekstremizma, a ne da reaguju tek nakon što se nešto desi.

Hoxha je za SETimes izjavio da ima nekoliko razloga osim vjere koji ljude s Kosova i iz regiona navode da se bore u Siriji, uključujući tu ekonomiju, društveni status i borbu protiv zajedničkog neprijatelja.

"To objašnjenje postaje dio analize mobilizacije," izjavio je Hoxha, dodajući da vlasti Kosova malo toga mogu učiniti kako bi spriječile građane da ne idu u Siriju.

"Međutim, više se može učiniti na regulaciji socijalnog konteksta i poboljšanju društveno-ekonomskog stanja na Kosovu. Vlasti također trebaju aktivno raditi na promovisanju različitosti mišljenja," kaže Hoxha.

Vlasti u BiH nisu u mogućnosti precizno utvrditi koliko je građana otputovalo u Siriju, niti broj poginulih.

Kristina Jozić, glasnogovornica državne agencije za istrage i zaštitu BiH, nije potvrdila niti porekla da agencija posjeduje informacije o tim licima.

"[Agencija] poduzima sve neophodne mjere i aktivnosti u skladu s obavezama iz akcionog plana i strategije za borbu protiv terorizma u zemlji. Mi nikad ne dajemo komentare o aktivnostima koje su u toku," izjavila je Jozićeva za SETimes.

Ranije ovog proljeća, Muaz Šabić otišao je iz svog sela u blizini Zenice da se bori u Siriji. Šabićeva majka saopćila je novinarima kako je on rekao da mu je želja da umre u borbi i da bude šehid. Krajem aprila, Šabić je postao jedan od trojice pobunjeničkih boraca sa Balkana koji su poginuli u borbi.

Šabićeva rodbina je ljutito reagirala na medijske izvještaje u kojima je on prikazan kao terorista. Mnogi od njih odbili su dati izjavu za SETimes, ali tvrde da Šabić nije bio terorista i da je živio i umro u skladu sa svojom vjerom.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević izjavio je za SETimes da islamski ekstremisti koji idu u borbu u Siriju to čine kako bi "otplatili dug" sirijskom narodu. Mnogi građani te zemlje bili su pripadnici brigade El Mudžahid tokom rata u BiH.

"Tokom rata u BiH je iz Sirije došao veliki broj mudžahedina. Država im je dala državljanstvo BiH i oni sad organizuju radikale za rat u Siriji," izjavio je Galijašević.

On je dodao da prema podacima koje je on prikupio u Siriji ima oko 300 boraca iz BiH, kao i drugih iz Srbije, s Kosova i iz Albanije.

Islamska zajednica BiH odbila je dati komentar, rekavši SETimesu da "to nije pitanje vezano za Islamsku zajednicu BiH."

Mediiji na Kosovu i u Albaniji izvještavaju da je u Siriji poginulo 10 etničkih Albanaca, ali tu cifru je teško potvrditi. Broj Albanaca koji se bore u Siriji s Kosova, iz Makedonije i Albanije nepoznat je.

Prema izvještajima, u Siriji ima 30 boraca iz većinski muslimanske oblasti Sandžak u Srbiji, a njihove porodice pokušavaju ih vratiti kući.

Rešad ef. Plojović, potpredsjednik Mešihata Srbije, izjavio je da aktuelni režim u Siriji ima za cilj da eliminiše protivnike i razbije otpor, što, kako on kaže, uznemirava muslimane širom svijeta.

"Islam od svojih vjernika zahtijeva da se bore protiv nepravde i štite potlačene, ali to ne znači da bi svi trebali uzeti oružje u ruke, ići u neizvjesnost i žrtvovati ... svoje živote. Islamska zajednica savjetuje svojim članovima i svim muslimanima da trebaju biti na strani obespravljenih i potlačenih gdje god da su, u Siriji i drugdje, a najbolji način da im se pomogne su molitve," izjavio je Plojović.