Za sve su im drugi krivi!

Na osnovu postojeće dokumentacije, imovina na koju država Srbija polaže pravo na Kosovu vrijedi više od 220 milijardi dolara. Kako pišu beogradske "Večernje novosti" samo imovina proteranih Srba premašuje vrijednost od četiri milijarde dolara. Sve je to sada predmet rasprodaje...

Osim oko 580.000 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, koje se nalazi u vlasništvu države Srbije, ona je vlasnik i 1,4 miliona kvadratnih metara službenog prostora, 145.000 kvadrata poslovnih zgrada i 25.999 kvadrata stambenih. Sve to, kako piše list, je sada na udaru nezakonite prodaje.

Na hiljade hektara plodne kosovske zemlje, u vlasništvu srpskih privrednih subjekata, nelegalnim privatizacijama Kosovske agencije za privatizaciju prodato je novim "vlasnicima" - Albancima, (kako ih naziva list "Novosti").

Po riječima Igora Popovića, šefa grupe za pravosuđe u Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije, otuđenje imovine u vlasništvu srpskih preduzeća, odnosno akcionara, ubrzano se odvija posljednjih godinu dana. Cilj je da se uruši ekonomski ali i prostorni položaj buduće Zajednice srpskih opština.

"Iako nelegalna privatizacija imovine u vlasništvu srpskih preduzeća traje od 2008. godine, jedno vreme se malo zastalo. Ali po najavi formiranja Zajednice srpskih opština, ta prodaja je ubrzana. Osim što su pravno nelegalne, takve privatizacije obavljaju se sumnjivim novcem sumnjivih navodnih vlasnika koji na plodnim zemljištima grade pumpe, hotele, stovarišta, i time onemogućavaju ekonomsku eksploataciju tog zemljišta", rekao je Popović.