Ministar Jevtić posjetio kosovske izbjeglice u Crnoj Gori

Ministar za zajednice i povratak Republike Kosovo Dalibor Jevtić, koji boravi u posjeti Podgorici, danas je sa ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore Predragom Boškovićem posjetio izbjeglički Kamp na Koniku.

Cilj posjete jeste razmatranje stvaranja uslova za bezbjedan povratak raseljenih i interno raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori.
Ministar Jevtić je u razgovoru sa raseljenim licima tokom obilaska Kampa 1 i 2 na Koniku, istakao da njihov povratak prije svega treba biti održiv, te da danas kada se govori o povratku na Kosovu, bezbijednost nije toliko problem koliko je ekonomski aspekt.
„Verujem da će svakom od vas daleko biti bolje za život kada dobijete dvoj dom, svoju kuću nego da živite u ovakvom raseljenistvu, u tom smislu imaćete normalnije uslove za život nego unazad već 14 godina, koliko živite ovdje u Podgorici“, kazao je Jevtić raseljenicima u Kampu.
On je istakao da je za one koji ostvare mogućnost povratka, naročito za djecu, jako bitno obrazovanje na maternjem jeziku.
Naglasivši da žele konkretnim djelima da pokrenu nadu u povratak, koju su raseljena lica već odavno izgubila, Jevtić je kazao da ove godine želi da pokrene proces izgradnje prvih kuća za porodice onih koji već imaju imaju svoju imovinu na teritoriji Kosova.
"Cilj posjete jeste da konačno krenemo sa rješavanjem pitanja reseljenih lica koja su ovdje u Crnoj Gori, ne samo kada je u pitanju Kamp Konik, već uopšte svih raseljenih lica. Želja nam je da krenemo sa procesom izgradnje prvih kuća ove godine i proces mora da počne uz neophodnost potpisivanja memoraduma između dveju Vlada“, kazao je Jevtić.
Tokom svog boravka u Crnoj Gori Jevtić će imati priliku da se susretne sa raseljenim licima iz drugih kampova u Crnoj Gori.
Pored rješavanja pitanja krova nad glavom, Jevtić je novinarima kazao da je važno riješti i pitanja koja će obezbijediti punu integraciju, odnosno ekonomski aspekt i obrazovanje, kao i bezbijednost.
Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je povratak raseljenih lica na teritoriji Kosova crnogorskog Ministarvo postavilo kao jedan od prioriteta.
"Ja se nadam da ćemo već ove godine imati od strane kosovske Vlade izgrađene i prve kuće u kojima će se omogućiti povratak lica iz ovoga Kampa“, istakao je on.