Važan partner SAD

Ekspert za međunarodne odnose Ardijan Shtuni tvrdi da je bezbjednosna situacija na Kosovu usko povezana sa posjetom američkog državnog sekretara Antonya Blinkena Albaniji.

Shtuni je rekao da se Blinkenova posjeta Tirani odvija u kontekstu globalnih izazova, ali i regionalnih.

Istakao je da Sjedinjene Države smatraju Albaniju ključnim i veoma važnim partnerom za regionalnu stabilnost i saveznikom kada je u pitanju suočavanje sa globalnim izazovima.

"Albanija je igrala odlučujuću ulogu u Savjetu bezbjednosti kada je bila na poziciji privremene članice Savjeta bezbjednosti 2023. godine, gdje je istovremeno bila i sudomaćin sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo su veoma turbulentna vremena i ona je pokazala svoju poziciju hrabrog, sposobnog i prilično pouzdanog saveznika Sjedinjenih Država. I mislim da je ovo priznanje i čestitke za veoma dobar posao, obavljen na miran način, kao i za rezultate koji su veoma vidljivi u međunarodnoj areni za jednu malu zemlju sa malim kapacitetima kao što je Albanija. Čestitam za veoma važnu ulogu koju je odigrala Albanija. Postoje i izazovi koji su pred Albanijom i to ne samo globalni. Pokušaji destabilizacije na sjeveru Kosova i šire. Albanija ima važnu ulogu za regionalnu stabilnost“, rekao je on.

Shtuni je dodao da je ključni prioritet SAD u Albaniji bezbjednost zemlje, kao i jačanje demokratskih institucija i pravosuđa, što prema njegovim riječima može biti dio razgovora koji će se voditi u Tirani.