Čestitka

Američki državni sekretar Antony Blinken uputio je čestitku povodom 16 godina od prolašenja nezavisnosti Kosova uz poruku da SAD ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi sa dijalogom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom na putu ka konačnom međusobnom priznanju.

Blinken je naveo da Sjedinjene Države cijene trajno partnerstvo sa Kosovom, ukorjenjeno u međusobnom razumjevanju, zajedničkim vrijednostima i prijateljstvu ljudi. 

"Dok nastavljate da napredujete u jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo koje unapređuje sigurniji i prosperitetniji region. Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju“, naveo je Blinken.

On je naveo da Sjedinjene Države vjeruju da je budućnost Kosova u Evropi i evroatlantskim institucijama. 

"Podržavamo težnje iznete u Vašoj deklaraciji o nezavisnosti i ustavu da doprinesete stabilnosti regiona i cijele Evrope stvaranjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje. Pozdravljamo čvrstu podršku Kosova Ukrajini protiv brutalnog i nepravednog rata Rusije i zahvalni smo na velikodušnoj pomoći Kosova novinarima i drugima koji su potražili utočište u vašoj zemlji. Radujem se produbljivanju našeg partnerstva u jačanju demokratije i stvaranju uslova za Kosovo i sve njegove građane da napreduju u sigurnijem, stabilnijem i prosperitetnijem svijetu“, istakao je Blinken.