Normalizacija odnosa

Bivši direktor za evropska pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD u administraciji Billa Clintona i Baracka Obame, Charles Kupchan kaže za Teve 1 da SAD imaju snage da ubede Kosovo i Srbiju da naprave bolne ustupke kako bi na kraju normalizovali odnose.

"Mislim da je došlo vrijeme da Kosovo i Srbija normalizuju odnose. To je pitanje koje se sada već predugo odlaže i šteti obema stranama. To zaustavlja integraciju regiona u Evropu. I s vremena na vrijeme oživi. Vidjeli smo primjere nasilja koji su izbili u nedavnoj prošlosti. Zato mislim da je bolje što prije da se do toga dođe", kazao je Kupchan.

Smatra da je bliska saradnja SAD sa EU prava formula za "guranje" Balkana ka cilju i zbog činjenice da SAD imaju jedinstvenu snagu.

"SAD mogu da ubede strane da se rukuju i naprave bolne ustupke koji mogu biti neophodni da bi se finalizovao sporazum o normalizaciji", rekao je on.

Kupchan navodi i da su diplomatske aktivnosti u regionu očigledno pojačane, a integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU više nije nemoguća.

"Mislim da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala zabrinutost u Evropi i SAD i da žele da uklone ruski uticaj u Jugoistočnoj Evropi. A to zahtjeva ne samo integraciju Zapadnog Balkana u Evropu, već i rješavanje aktuelnih problema i nesuglasica u regionu, normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i trajni mir u Bosni i Hercegovini", navodi.

Kako kaže, ne sumnja da dolazi nova vanredna situacija iz Brisela i Vašingtona.

Dodaje da je to razlog i pojačane diplomatske aktivnosti, kao i toga što je EU izdvojila dugoročne pakete od šest milijardi dolara za unapređenje poslovanja, investicija i integracije u regionu.

Kupchan smatra da su Kosovo i Srbija blokirale ne samo jedna drugu, već i ceo region.

Izvor: Kosovo online/Teve 1