Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano je naglasio da je Evropska unija bila veoma jasna u raznim prilikama i u svojim pravnim dokumentima o putanji Kosova i Srbije ka EU i njihovom dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom Unije.

"Drugim riječima, ako nema napretka u dijalogu, nema napretka ni u pristupnom procesu ka EU. To je jasno potcrtano u brojnim dokumentima, zaključcima Savjeta iz 2013, 2014. godine i 2022. godine, kao i u pregovaračkom okviru Srbije, ali i ovogodišnjim pregovorima o proširenju i izvještajima o Kosovu i Srbiji", istakao je on.

Dodaje i da je jasno rečeno šta Evropska unija i njene zemlje članice očekuju kada je u pitanju pristupni proces i dijalog.

"To su dva procesa koji su dio istog procesa: dijalog i pristup Kosova i Srbije EU su nerazdvojno povezani. Tako da, ako nema progresa u dijalogu i izvršavanju obaveza, to znači da nema napretka ni u pristupnim pregovorima. Naravno, ako postoji napredak sa jedne strane, to će biti reflektovano na pristupnom procesu druge strane, drugog partnera", zaključio je portparol Unije.

Kada je u pitanju Banjska Stano je rekao da ne postoji ništa novo.

"Zvanična istraga je u rukama kosovskih vlasti, kada vidimo finalne rezultate, naravno, analiziraćemo ih i tumačiti kako bi iz njih proizašle sve neophodne posledice", rekao je Stano.

On je dodao da neće komentarisati pojedinačne opaske bilo koga u specifičnom kontekstu.

"Jasno je da EU očekuje bezuslovnu saradnju od svih koji mogu da doprinesu da se rasvjetli ono što se stvarno dogodilo, ko je krivac, ko je organizovao i učestovao u svemu. Ovdje je pozicija veoma jasna, ali sada moramo da krenemo u akciju i moramo da vidimo zvanične i konačne rezultate istrage koju sprovode kosovske vlasti", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online