Bijeg od obaveza

Sporazum Kosova i Srbije od 18. marta 2023. o normalizaciji odnosa dvije zemlje ne primjenjuje se ni poslije 10 mjeseci, piše Teve 1. I dok nezavisni poslanik Haki Abazi misli da će premijer Albin Kurti bježati od sporazuma i tokom 2024. godine, pokušavajući da dovede Kosovo do izbora, analitičari smatraju da će biti više pritiska međunarodnog faktora.

Abazi ističe za Teve 1 da će premijer Kurti pokušati da izbjegne sporazum sa Srbijom tako što će Kosovo poslati na prijevremene izbore.

"Mi smo u velikoj zamci koja će se nastaviti i 2024. godine, potencijalno možemo videti Kurtijev pokušaj da ostvari svoj cilj da ide pravo na izbore, što će na neki način izgledati kao kupovina vremena, a zapravo je degradacija budućnosti demokratije u zemlji, jer ne postoji ni politička volja ni izgrađeni mehanizmi za odgovornost za našu integracijsku agendu i unutrašnja dešavanja", kaže Abazi.

Analitičar Dritero Arifi smatra da će međunarodni faktor početkom 2024. pojačati pritisak na dvije strane kako bi se implementirali svi sporazumi.

"To treba posmatrati u dvije faze, prva faza je da su se strane dogovorile o francusko-njemačkom sporazumu, i o ohridskom aneksu. Onda su strane odstupile od ovih sporazuma. Međutim, strane su se obavezale pred međunarodnom zajednicom pred EU i pred velikim silama EU, da će primeniti francusko-njemački sporazum. I ove godine ne očekujem intenzivan dijalog, ali ono što očekujem je da će biti velikog pritiska na obe strane da se poštuje i sprovodi dogovor", kaže Arifi.

Gazmir Raci misli drugačije, i prema njegovim riječima, do juna se očekuje dogovor Kosova i Srbije.

"Pošto su u junu izbori za Evropski parlament, a krajem godine su i izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, očekujem veću posvećenost međunarodnog faktora ovih dana ili ovih nedjelja, da se ova faza usmeri što prije ka finalizaciji", kaže Raci.

Izvor: Kosovo online/Teve 1