Zaoštravanje stavova

Albanski novinar i analitičar Ben Andoni izjavio je da premijer Kosova Albin Kurti učešće Pokreta Samoopredjeljenje na izborima u Sjevernoj Makedoniji koristi kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnjih problema na Kosovu, ističući da će uticaj te stranke samo povećati sukobe i zaoštriti stavove albanskog faktora u Sjevernoj Makedoniji.

Andoni ukazuje da je Kurti širenje Samoopredjeljenja na Sjevenu Makedoniju najavio tokom svoje posjete Tetovu u avgustu prošle godine.

"Proširenje pokreta Samoopredjeljenje u Sjevernu Makedoniju pokazuje, manje više, namjeru koju je gospodin Kurti izrekao tokom svoje posjete u avgustu 2023.godine, kada je najavio ujedinjenjuje Samoopredjeljenja sa tri partije makedonske opozicije, ali je to stvorilo još više problema unutar unutrašnjeg faktora u Sjevernoj Makedoniji", rekao je Andoni za Kosovo onlajn.

Podsjeća da je premijer Sjeverne Makedonije Dimitrij Kovačevski tražio objašnjenje na početku da li Izborni zakon dozvoljava ili ne proceduru učešća Samoopredjeljenja u njegovoj zemlji.

Širenje Samoopredjeljenja, dodaje Andoni, stvorilo je jedan veoma veliki problem u pogledu protagonizma albanskih političkih lidera u Sjevernoj Makedoniji.

"Ja vjerujem da će ulazak gospodina Kurtija i pokreta Samoopredjeljenja u Sjevernu Makedoniju povećati unutrašnje sukobe albanskog faktora. Vjerujem da sa ta kretanja (dešavanja) rade na određeni način za skretanja pažnje sa unutrašnjih problema Kosova a, s druge strane, pokazuje rastuću želju za liderstvom gospodina Kurtija na čitav albanski faktor na Balkanu", ocjenio je on.

Podsjetio je da je Samoopredjeljenje prije nekoliko godina pokušalo da učestvuje u izbornom procesu Albanije, ali da je reultat bio razočaravajuć.

"Ta stvar je bila i u Albaniji prije nekoliko godina u izbornom procesu, ali je rezultat bio izuzetno loš. U to vrijeme Samoopredjeljenje je pretendovalo da utiče na glasanje, ali je u stvari rezultat bio toliko razočaravajući i nije stvorio nikakvu vrstu utiska da se takve vrste manipulacija mogu činiti. U Albaniji je dočekano izvanredno loše i dolazak i konkurisanje Samoopredjeljenja sa albanskim političkim subjektima", rekao je Andoni.

Izvor: Kosovo Online