Politički analitičar

Politički analitičar i glavni urednik televizije News 24 Agim Baçi ocjenio je, komentarišući učešće Samoopredjeljenja na izborima u Sjevernoj Makedoniji, da taj pokret može imati politički format i težinu samo na Kosovu i da nema nikakav uticaj na izborne procese susjednih zemalja.

Baçi smatra da Samoopredjeljenje i njihov dolazak na vlast na Kosovu mogu zemljama u regionu da posluži samo kao primjer, ali ne i da ima neki stvaran značaj kada je riječ o unutrašnjim pitanjima.

"Kurti je bio pažljiv i prema Albancima u Sjevernoj Makedoniji, ali mislim da Samoopredjeljenje ima ispravan i snažan politički format samo na Kosovu, dok je u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji čak i Crnoj Gori, bez uticaja. U ovim zemljama postojala tendencija da se ponovi ono što je Kurti uradio na Kosovu, jer su Kurtijeva političke aktivnosti, njegovi stavovi i neke od njegovih ideja, ono što je dovelo Samoopredjeljenje na vlast. Ovo može biti inspiracija za one koji su protiv aktuelne političke klase u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji, i koji zahtjevaju promjenu ove političke klase. Oni vide Samoopredjeljenje kao model, ali ono što se desilo na Kosovu, rezultat je sasvim druge situacije", rekao je Baçi.

Ističe da, ipak, imitacija dolaska na vlast Samoopredjeljenja nije dobar put i da ne bi dalo rezultate u nekoj drugoj zemlji regiona. Premijer Albin Kurti je na vlast, podseća, došao zahvaljujući ideji o 'velikoj Albaniji' i agendi šta će prihvatiti, a šta ne iz sporazuma sa Srbijom.

Međutim, sada je, napominje, u političkom tjesnacu, s obzirom na to da je primoran da prihvati obavezu kojoj se oštro protivio i zahvaljujući kojoj je došao na vlast - ZSO.

"Imitacija ne moze dati jake, dobre i slične rezultate, koje je Kurti postigao na Kosovu. Politički pokret, da bi bio uspješan, mora da se zasniva na snažnim idejama, a Kurti je imao te snažne ideje o budućnosti odnosa sa Albanijom, i sa Srbijom. To ima veze sa njegovim pristupom sporazumima sa Srbijom, u odnosu na to sta treba da prihvati ili ne. Danas je premijer Kosova u velikim poteškoćama, posebno zbog Zajednice opstina sa srpskom većinom. Kurti je ovo pitanje imao kao političko obećanje na izborima da nikada neće prihvatiti Zajednicu, ali danas imamo odustajanje od njega, jer je to pitanje podneo Ustavnom Sudu. Moramo imati na umu da populistički pokreti uopšte, kada dođu na vlast, menjaju mnoge zakone, ili ne priznaju zakone", ukazao je Baçi.

On ocjenjuje da Srbija možda vidi pitanje proširenja Samoopredjeljenja kao opasnost za budućnost, ističući da je njegov stav potpuno suprotan.

Konstatuje da ideja o širenju granica Albanije jeste snažna i jeste dovela na vlast Kurtija, ali da o toj ideji više niko ne priča čak ni na Kosovu.

"Normalno, da očekujem da Srbija pomno prati bilo šta u vezi sa mogućom promjenom granica, što mogu da propagiraju mnogi albanski političari, ali zvanična Tirana je bila veoma oprezna po tom pitanju. Govorim i za većinu, ali i za opoziciju. Isto se dešava i u Sjevernoj Makedoniji, gdje nema političara koji su dali izjave o promjeni granica. Ovo je nešto o čemu bi trebalo raspravljati, snažna ideja koja može mnogo da odluči o budućnosti političkih snaga u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ili čak u Crnoj Gori. Danas se o ovoj Kurtijevoj ideji ne priča čak ni na Kosovu", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online