Iako su demonstracije nakon izbora u Srbiji privukle pažnju svih regionalnih, ali i svjetskih medija, političarka koja je postala simbol borbe opozicije protiv Aleksandra Vučića i vladajuće partije je Marinika Tepić, opozicionarka koja se u borbi protiv režima odlučila na najradikalniju metodu - štrajk glađu.

Kako bi izrazila nezadovoljstvo rezultatima izbora, potpredsjednica Stranke slobode i pravde i jedna od nosilaca na listi "Srbija protiv nasilja" nakon izbora je saopćila kako će se potruditi da cijeli svijet dobije informacije o izbornim krađama i manipulacijama za koje tvrdi da su najviše "zaslužni" Aleksandar Vučić i vladajući SNS.

Tepić je tako prije nekoliko dana ušla u zgradu Republičke izborne komisije (RIK) te je započela štrajk glađu i poručila kako će ovim činom poslati poruku kako međunarodnoj zajednici tako i vladajućoj strukturi od koje traži samo jedno - poništavanje izbora.

"Ovo je čin borbe. Ne želim da prihvatim da je ovo očajnički čin. Smatram sebe racionalnom ženom i odgovornom. Ne smijem dopustiti da se legalizuje bezakonje i brutalna izborna krađa. Ovo jeste način pobune da što više ljudi čuje za ovo. Imate više od polovine Srbije, možda i dvije trećine koje žive u informativnom mraku. To se dešava i na međunarodnom planu jer druge države komuniciraju s vlašću, ali mnogo manje sa opozicijom. Međutim, sada je naočigled svih, izvršena izborna krađa na svim nivoima, a najočiglednija u Beogradu", rekla je Tepić prije sedam dana.

Štrajk glađu koji je Tepić započela i dalje traje, a kao što su mnogi i strahovali, ovakav čin već je počeo da utječe i na njeno zdravlje. Od 23. decembra opozicionarka prima infuzije dva puta dnevno, ali je poručila kako nema namjeru odustati od borbe za pravednije društvo.
  "Najteže mi pada što ne viđam svoju djecu, to moram da kažem. Mislim da će biti ponosni jednog dana", poručila je Tepić kroz suze u razgovoru sa medijima.

Iako se Tepić odlučila na jedan od najradikalnijih koraka koji se pamti u političkom životu Srbije, opozicionarka je i kroz prethodne godine bila jedan od glavnih simbola borbe protiv vlasti u Srbiji, a koliko zapravo predstavlja trn u oku brojnim desničarskim i nacionalističkim strukturama dokaz su i brojni napadi koje je kroz godine političke karijere proživljavala u Srbiji.

Ko je Marinika Tepić?

Uprkos tome što je Tepić zbog štrajka glađu privukla znatno veću pažnju javnosti nego što bi to možda bio slučaj u nekim normalnijim političkim okolnostima, opozicionarka je i ranije privlačila pažnju javnosti prije svega svojom političkom borbom.

Marinika Tepić, djevojačkog prezimena Čobanu, rođena je u porodici rumunskog porijekla u Pančevu, a svoju karijeru najviše je gradila u novinarstvu gdje se zadržala više od 15 godina.

Sarađivala je sa brojnim medijima u Vojvodini, a u Novom Sadu obavljala je i ulogu dopisnice za televiziju B92. Paralelno sa medijskim radom, Tepić je bila dio i brojnih nevladinih organizacija koje su svoje djelovanje prvenstveno bazirali na razvoju civilnog društva, ali i pravima nacionalnih zajednica.


Tepić u Skupštini Srbije (Foto: EPA-EFE)

Nakon novinarske karijere, Tepić se odlučila na nešto drugačiji put te se odlučila ući u politiku. Kao i mnogi vojvođanski političari, svoj put u ovom smjeru započela je u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a karijeru je većinom bazirala na lokalnim politikama.

Ipak, sve se mijenja 2014. godine kada nakon vanrednih parlamentarnih izbora Marinika Tepić dobija znatno veću i značajniju ulogu te postaje zastupnica u Skupštini Srbije. Uprkos rezultatu koji je ostvarila, Tepić se odlučila na poprilično neobičan potez te je poručila kako će do 2016. ostati zastupnica u Pokrajinskoj vladi Vojvodine sve do okončanja mandata 2016. godine.

Međutim, već tada je postalo jasno kako bi Tepić mogla postati značajno lice opozicije u Srbiji. Od tada pa sve do danas, zbog svog stava i oštrih poruka koje upućuje vladajućim strankama u Srbiji, Tepić je na meti brojnih nacionalističkih i desničarskih organizacija koje svoje djelovanje iskazuju kako direktno na političkoj sceni tako i kroz vanskupštinsko djelovanje.

Prijetnje, ucjene, vrijeđanja

Od kraja mandata 2016. godine u pokrajinskoj vladi, Tepić je privlačila pažnju na političkoj sceni prije svega zbog razmirica unutar same vojvođanske političke scene.

Uoči predsjedničkih izbora Tepić je podržala kandidaturu Saše Jankovića te je učestvovala i u njegovoj kampanji zbog čega je izazvala i reakcije unutar LSV-a. Predsjednik stranke Nenad Čanak, ujedno i kandidat na izborima, bio je razočaran potezom Tepić, a političarka je zbog cjelokupne situacije napustila LSV.

"Jasno sam izrazila neslaganja s tim i smatram da je svaki glas protiv Saše Jankovića glas protiv Srbije, a za kandidata vlasti", poručila je tada Tepić.

Nakon ovog poteza, Tepić je pristupila Novoj stranci, ali se njena politička borba i dalje nastavila, a sukobi sa desničarima su se intenzivirali, kako u skupštinskim klupama tako i na ulici.


Uvredljivi grafiti upućeni Mariniki Tepić (Foto: Nova stranka)

Tokom 2017. godine Tepić je podnijela i krivične prijave policiji zbog prijetnji pa i poziva na ubistvo koje su organizovale desničarske organizacije u Srbiji.

Prijetnje su stigle nakon što je Tepića u Skupštini Srbije postavila pitanje šta u Srbiji radi Jim Dowson, britanski desničar koji je u Beogradu održavao posebne bliske odnose sa Mišom Vacićem, vođom organizacije Srpska desnica.


Marinika Tepić (Foto: EPA-EFE)

"Zabrinuta za sigurnost naše države, došla sam do informacija koje smatram značajnim. Kakvim informacijama raspolažete o boravku Jima Dowsona u Srbiji? U svijetu je poznat kao fašista i neko ko se angažovao i u kampanji Donalda Trumpa. Objavio je fotografije pravoslavnih sveštenika pored dugih cijeva. Pitam naročito Marka Đurića šta znaju o najmanje dvije donacije ovog fašiste srpskim manastirima na Kosovu?", rekla je Tepić.

Osim toga, Tepić je postala trn u oku i desničarima zbog potpisa na Prijedlog rezolucije o Srebrenici koji je potpisala zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom, Čedomirom Jovanovićem, Nenadom Čankom i drugim opozicionim političarima.

"Tiče se toga da je negiranje genocida i ratnih zločina krivično djelo u Srbiji i to je za pohvalu ili liči na pohvalu. Ipak u detaljima vidimo da se negiranje genocida odnosi samo na genocid koji je presudom utvrđen u sudovima u Srbiji. Smatram da se član treba dopuniti tako da svi međunarodni sudovi koji se bave ovim pitanjem trebaju biti u našem Krivičnom zakonu. Na drugi način, dovodimo do licemjernog odnosa i genocidu koji je počinjen u naše ime", rekla je Tepić.

Nakon svega, na beogradskim ulicama, ali i u drugim gradovima, osvanuli su brojni grafiti na kojima su upućene prijetnje Tepić.

Između ostalog, grafiti su sadržavali natpise "Marinika shvati, nećemo stati" te "Korneliju Kodreanu ne Marinika Čobanu", čime se veličao rumunski nacionalista.

Od 2019. godine, Tepić je izabrana za potpredsjednicu Stranke slobode i pravde gdje se zadržala sve do danas. U međuvremenu, Tepić je ostala upamćena i po potezu iz 2021. godine kada je u javnost iznijela niz svjedočenja o "podvođenju" djevojčica i žena u Jagodini, a iza kojih je stajao Dragan Marković Palma, koalicioni partner Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

"Ja sam danas u jagodinskoj policiji dala iskaz protiv nekoliko krivičnih dela koja se navode u mom pozivu za davanje iskaza, između ostalog za trgovinu uticajem i za pedofiliju i prostituciju. Bez obzira na dalji ishod, jer sada je sve na tužilaštvu, ako je ono što sam ja samo pokrenula, a svi vi drugi pomogli da dolazimo do istine, ako je to spasilo samo jednu djevojčicu u Jagodini, mi smo uspjeli. Jer ovo nije zaslužio niko", rekla je Tepić po izlasku iz zgrade Policijske uprave.

Političarka o kojoj pišu i ugledne agencije

Sve od prvih političkih koraka pa do posljednjeg radikalnog čina odnosno početka štrajka glađu, Tepić je gradila status koji joj je omogućio da postane simbol opozicije u Srbiji. Uprkos nekim značajnim imenima sa druge strane Skupštine Srbije, Marinika Tepić je vremenom postala političarka kojoj Aleksandar Vučić posvećuje i najveću pažnju što je ujedno i znak da njena retorika, potezi i politika mogu predstavljati i najveću prijetnju njegovoj vladavini.

To su pokazali i posljednji izbora gdje su Vučiću najviše zasmetale upravo izjave Marinike Tepić koja je poručila kako bi trebao posjetiti psihijatra.


"A zamislite tek kolika bi razlika bila na izborima da ne mora da me pregleda neuropsihijatar? Psihijatrijski slučaj vas bije 2:1. Šta god pokušavali, neće biti nasilne smjene niti bilo čega. Vlast se mijenja na izborima, Srbija je demokratska zemlja", rekao je Vučić.

Paralelno sa protestima u Beogradu građana koji su nezadovoljni izbornim rezultatima te naglašavaju kako su se dogodile brojne izborne prevare, Marinika Tepić i dalje vodi svoju bitku protiv vlasti. Štrajk glađu privukao je pažnju i Reutersa, a u izjavi za ovu medijsku agenciju pojasnila je kako traži ponavljanje izbora.

"Tražimo međunarodnu misiju koja će izvršiti reviziju cjelokupnog izbornog procesa. Želimo da se izbori ponište i da se održe novi za 5-6 mjeseci, ali u boljim uslovima", istaknula je Tepić.
  Uprkos brojnim kritikama ljekara, ali i drugih članova opozicije zbog svog načina borbe te poruka da prekine štrajk, Tepić je poručila kako ne planira odustati od borbe za bolju Srbiju. Iako narušenog zdravlja, političarka iz Pančeva je pojasnila kako je štrajk glađu jedini način da informacije o izbornim neregularnostima dođu do što većeg broja ljudi.

"Mi besmisao već živimo, ako govorimo o izborima u ovakvoj Srbiji, koji su direktan povod ove moje pobune kroz štrajk glađu. I ja želim da se protiv tog besmisla borim. Nisu više dovoljne izjave, intervjui, komentari, tvitovi, smatram da se nešto još konkretnije mora učiniti da bi o ovoj krađi čuo što veći broj ljudi, da bi shvatili da im se tako krade budućnost, normalan život, postajemo 'djeca iz doma sa kartom u jednom pravcu'", poručila je Tepić u intervjuu za Vreme.

"Iz Banata, iz inata" - stoji u opisu zvaničnog profila Marinike Tepić na platformi X. Uprkos narušenog zdravlja, inat je očigledno ostao jedno od rijetkih oružja opozicije u Srbiji u borbi protiv izbornih manipulacija. Marinika Tepić, kroz štrajk glađu, odlučila je taj inat pokazati kroz najradikalniju metodu.