PREDSJEDNIK SRBIJE
Vučić je obećao da će sljedeće godine posebna pažnja biti usmjerena na dvije oblasti – obrazovanje i zdravstvo.

Zapošljavanja u zdravstvu

“Uložit ćemo mnogo više novca i vjerovatno ćemo mnogo toga da mijenjamo, to se neće odnositi na povećanje prihoda, mada će biti i toga i to značajnije u odnosu na druge sektore. Radit ćemo na ulaganje u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao prednost”, rekao je Vučić u nedjelju na konferenciji za novinare, koju su prenijeli srbijanski mediji.

On je kazao kako će mnogi dobiti posao u zdravstvu.

“Moramo da pokažemo brigu prema ljudima. Ne možemo samo da izgradimo zidove, a da u njima nema mamografa, skenera ili ultrazvuka. Počinjemo izgradnju BIO4 kampusa na Torlaku. Moramo da radimo i na znanstveno-tehnološkim parkovima,“ rekao je Vučić.

On je rekao da je stopa deficita 2,3 do 2,4 posto i da su to izuzetno važni i dobri rezultati.

“Stopa javnog duga ne prelazi 52 posto što nam ostavlja širok i važan prostor da napredujemo”, rekao je Vučić.

Plaće će od 1. januara biti veće 10 posto, penzije za 14,8 posto , a minimalac preko 47.000 (oko 390 eura)

O snajperima i Kurtiju

Osvrnuo se i na Kosovo.

Kazao je da Priština i dalje krije obdukcione nalaze ubijenih Srba u Banjskoj.

“Protekla su tri mjeseca, a obitelji, odvjetnici stradalih Srba nisu dobili nalaze obdukcije Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića. Govorili su da je obdukcija izvršena, ali ne i ko ju je izvršio. Rekli su da će doći na vrijeme, a obitelji nisu dobile nalaz. Zašto? Kurti je kritizirao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili trojicu Srba iz snajpera iz daljine, baš kako smo upozoravali europsku i svjetsku javnost. To su ljudi i tražit ćemo da se ispita kako su i zašto hladnokrvno pobijeni”, kazao je Vučić.

Podsjetimo, u Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Kako su beogradski mediji prenosili, čitav izborni proces pratile su brojne nepravilnosti, pa se u Beogradu od 18. decembra, dan nakon izbora, održavaju prosvjedi ispred zgrade Republičkog izbornog povjerenstva.

Za danas je najavljen i veliki protest ispred zgrade RIK-a, a studenti su najavili za ponedjeljak u 11 sati prosvjed ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a potom i blokadu na dvije lokacije.