Ratni zločinac

Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke i presuđenog ratnog zločinca te još četvero funkcionera ove stranke.

Podignuta je haška optužnica protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao i još četvero funkcionera stranke – Miljana Damjanovića, Ljiljane i Ognjena Mihajlovića i Miroljuba Ignjatovića.

Optužnicu je podigao Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, nasljednik Haškog tribunala.

“Tačno je da je optužnica podignuta. Reč je o novoj optužnici za nepoštovanje suda”, rekao je Aleksandar Šešelj, zamjenik predsjednika SRS-a i sin Vojislava Šešelja.

Dodao je da je nova optužnica podignuta jer su radikali objavljivali knjige i druge štampane materijale te video i audio materijale koji razotkrivaju svjedoke optužbe protiv Vojislava Šešelja u njegovom osnovnom predmetu.

Osuđen na deset godina zatvora

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu ukinulo je u aprilu 2018. godine oslobođajuću prvostepenu presudu Vojislavu Šešelju i osudilo ga na deset godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini, navodeći da je tu zatvorsku kaznu već odslužio.

Vojislav Šešelj je proglašen krivim za tačke 1, 10 i 11 optužnice, čime je ranija oslobađajuća presuda pretresnog vijeća suda u Hagu djelomično poništena, prema tačkama u kojima se Šešelj tereti za zločine protiv čovječnosti.

Vojislav Šešelj je oslobođen optužbi za udruženi zločinački poduhvat, uz napomenu da jesu bili napadi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zbog čega mu je ukinuta oslobađajuća presuda.

Vođa radikala odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine, objavio je nasljednik Mehanizam za međunarodne krivične sudove u pravosnažnoj presudi Vojislavu Šešelju.

IZVOR: AGENCIJE