Politički analitičar

Politički analitičar Mentor Nazarko kaže da posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen Kosovu znači formiranje Zajednice srpskih opština, iako vlast na Kosovu pokušava da dobije na vremenu, prenosi abcnews.al.

"Potrebna je posvećenost premijera Albina Kurtija da prihvati evropsku verziju ZSO da bi počela da se sprovodi. Dakle, Kosovo treba zakonski da implementira ZSO“, naglasio je Nazarko.

Osvrćući se na izjave predsjednice Kosova Vjose Osmani, Nazarko je naglasio da Kurtijeva vlada traži vrijeme da implementacija ZSO bude prihvatljivija u javnom mnjenju.

"Što se tiče stava Kosova, izraženog preko Osmani, imamo trenutak koji se, s jedne strane čini pokušajem da se dobije na vremenu. To je i pokušaj da se prihvatanje ZSO učini što prihvatljivijim u javnom mnjenju, za šta je Kurti potrošio godine političke borbenosti. Da bi ZSO bila prihvatljiva, razmatra se prepreka, a to je ocjena ustavnosti statuta od strane Ustavnog suda. I treći momenat, još uvijek pragmatičan stav Vjose Osmani, jeste da sada nije trenutak jer se upravo dogodila Banjska. Da se prihvati ZSO nakon toga, bez verifikacije mjere, sankcija Srbiji, distanciranja Srbije od onoga što se desilo, za kosovske vlasti se smatra nečim štetnim. Mislim da je Von der Leyen čvrsto odlučna da pokrene inicijativu formiuranja ZSO. To je bio zajednički stav najvećih evropskih sila na bilateralnim susretima sa Kurtijem i Vučićem“, rekao je Nazarko.

Izvor: abcnews.al/kosovoonline