Nakon napada u Banjskoj

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani ocjenio je da postoji potencijal za destabilizaciju regiona, dodajući da ono što se desilo u Banjskoj vraća korijenima problema koji se odnose na teritorijalna rešenja za etnička pitanja, piše Klan Kosova.

"Teritorijalna rješenja za etnička pitanja u regionu su osnovno pitanje koje se mora definisati prije nego što se preduzme svaki drugi korak", rekao je Osmani dodajući da je, ukoliko se posmatra u okviru etničkih pitanja - Dejtonski sporazum na jednoj strani spektra, a Ohridski na drugoj.

"Ohridski sporazum je neteritorijalno rješenje zasnovano na principu integracije i decentralizacije, dok je Dejtonski sporazum teritorijalno rješenje etničkih problema", kazao je Osmani.

Prema njegovim riječima, postoji međunarodni konsenzus o tome da nema promjene granica u regionu i da treba nastaviti tamo gdje je ceo region stao.

"Zato je ovo što se desilo 24. septembra dalo drugu dimenziju koja nas je zabrinula, ali naravno čak i ono što je premijer rekao, mogućnost potencijalne destabilizacije, naravno, postoji", kazao je Osmani.

Govoreći o posjeti premijera Kosova Albina Kurtija Tetovu, Osmani je ocjenio da je ta posjeta više narušila imidž Kosova nego poziciju Demokratske unije za integraciju (DUI) - kako u makedonskoj državi, tako i u međunarodnoj zajednici.

"Tamošnji Albanci prije svega žele da vide da čelnici institucija imaju dobre odnose i saradnju i da su zadovoljni kada vide da Albanci koji vode institucije bilo u Albaniji, na Kosovu ili u Sjevernoj Makedoniji pomažu jedni drugima, jer na ovaj način pomažu institucijama i pomažu boljem životu ljudi. Ne vole politiku podjela, ni kada se partijska politika stavlja ispred državne. Zato to nije izazvalo simpatije čak ni kod Albanaca Sjeverne Makedonije. Ali mi nemamo zamerke", izjavio je Osmani u emisiji Rubikon na Klan Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova