Bivši ambasador SAD na Kosovu

Napori da se Srbija privuče u zagrljaj Zapada umjesto Kine i Rusije nisu dali rezultate i vrijeme je da se probudi novi pristup, rekao je bivši američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett.

Kosnett, koji je bio ambasador od 2018. do 2021. godine, rekao je da je tokom posljednjih 15-20 godina nastojanja da se postigne dogovor, postojala tendencija da se Kosovo tretira kao „neukrotivo dijete to treba da radi kako je rečeno”.

"To, u kombinaciji sa idejom da je Srbija najvažnija u regionu i da treba da je dovedemo u evropsko okrilje, a ne da je guramo u zagrljaj Rusiji i Kini“, nije najmudriji pristup, dodao je on.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu.

„Mislim da je Srbija jasno usađena veoma duboko u zagrljaju Rusije i Kine. Dakle, kakvi god napori koje je međunarodna zajednica preduzimala svih ovih godina da pokuša da privoli Beograd Zapadu, još uvijek nisu dale nikakve rezultate“, rekao je on.

Kosnett, sada viši saradnik za program transatlantske odbrane i bezbjednosti u Centru za analizu evropske politike, dodao je da je vrijeme da Evropa i Zapad budu realniji u vezi sa tim.

Kako Rusija nastavlja da aktivno pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan, Kosnett je rekao da bi to bila važna manifestacija evropske i zapadne solidarnosti da se „prizna realnost da Kosovo postoji” i činjenicu „da je to država”.

Zemlje EU Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka ne priznaju nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. To takođe, izaziva probleme u NATO-u, gdje se takođe zahtjeva jednoglasnost za prijem u članstvo i koju drže iste zemlje, isključujući Kipar, koja nije članica NATO-a.

„Mislim da bi ovo bio dobar trenutak da SAD i Evropska unija snažno apeluju na one evropske zemlje koje su članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo da to učine“, rekao je Kosnett.

On ne vjeruje da su mjere protiv Kosova ili Srbije ispravan pristup i kaže da ih treba podsticati, a ne kažnjavati.

„Šargarepa je efikasnija od štapa, podsticaji efikasniji od prijetnji u diplomatiji. I jedno i drugo ima svoje mjesto, ali mislim da bi međunarodnoj zajednici bilo bolje da se fokusira na ekonomske, političke i bezbjednosne podsticaje nego na sankcije", istakao je u intervju za portal Euroactiv bivši američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett.