U njihovom je interesu!

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Thomas Countryman izjavio je za RTK2 da je potrebna nezavisna istraga dešavanja u Banjskoj, te da taj proces predvodi EULEX. Prema riječima bivšeg američkog diplomate, dijalog se mora nastaviti ali da je njegov trenutno najveći problem što glavni pregovarači ne žele da sarađuju. Kada je u pitanju cilj dijaloga, Countryman kaže da je to perspektiva članstva Kosova i Srbije u Evropskoj uniji.

Kosovo i Srbija imaju različito viđenje onoga što se desilo u Banjskoj, zbog čega je neophodna nezavisna istraga, u kojoj će obe pružiti punu saradnju. Ovo je izjavio bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Thomas Countryman.

Povodom dešavanja u Banjskoj, kaže on potrebno je sprovesti objektivnu istragu, koju treba da predvodi EULEX.

„Kosovo i Srbija potpuno različito vide dešavanja u Banjskoj, zbog toga je potrebna nezavisna istraga, koju bi, po mom mišljenju, trebalo da vodi EULEX, uz punu saradnju Kosova i Srbije. Potrebno je da EULEX ispita Radoičića, a zatim nakon istrage ako je potrebno i da podigne optužnicu. Takođe, učesnike tog događaja nije trebalo odmah nazivati herojima. Tako bi trebalo da bude u svakom modernom društvu“, ističe Countryman.

Prema ocjeni Countrymana, koji je učestvovao na Beogradskoj bezbjednosnoj konferenciji, dijalog nema alternativu, te ukazuje da je trenutno problem u tom procesu što dvije strane ne slušaju jedna drugu. Ipak, kako kaže, vrijeme je da se razgovara o pravim pitanjima u odnosima Kosova i Srbije.

„Međunarodna zajednica je bila dosljedna u isticanju puta pregovora koji se mora slijediti, ovo su sljedeći koraci koje očekujemo od dvije vlade i ovo je cilj a to je članstvo u EU za dvije moderne multietničke države Srbije i Kosova. I to je šira slika ovog odnosa“, kaže on.

Prema ocjeni bivšeg američkog diplomate, formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo prije 10 godina, kada je postignut sporazum, što je kako kaže bio trenutak optimizma.

„Nije lako Kosovu da ispuni to obećanje, ali to mora da se uradi. Takođe ima koraka koje Srbija treba da preduzme. Ali ne može se ovo uvijek gledati kao transakcija, ja neću napraviti korak dok ga prvo ti ne napraviš. Biti lider znači raditi u najboljem interesu svoje zemlje, a ja ne vidim postoji takvo vođstvo koje nam je potrebno da krenemo naprijed“, ocjenjuje Countryman.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara kaže da nema razloga za nasilje na Kosovu, te da nije u interesu Kosova i Srbije da stvaraju nasilje i dodatne tenzije, već da je u najboljem interesu za obe strane da političari ublaže retoriku.