KOMENTARI S KOSOVA

Nakon što je srbijansko tužilaštvo objavilo da je u napadu na Policiju Kosova u Banjskoj, koje je predvodio Milan Radoičić, korišteno oružje nabavljeno u Tuzli, reagovali su funkcioneri s Kosova.

Prošle sedmice je u Beogradu održano saslušanje Milana Radoičića, koji je organizator napada na policiju na Kosovu. On je negirao da je kriv za krivična djela, no neposredno nakon što se napad u Banjskoj dogodio, Radoičić je kazao da je samostalno upravljao grupom koja je izvršila napad.

U skladu s tim, Tužilaštvo Srbije je iznijelo svoje sumnje prilikom čega tvrde da je Radoičić oružje nabavljao u Tuzli, u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte Željko Komšić gostovao je u jutarnjem programu BHRT gdje je govorio i o situaciji na Kosovou.

"Oružje je iz Srbije"

O tome da je sam Radoičić spominjao BiH u kontekstu da je iz BiH nabavljao oružje, Komšić otkriva da mu je predsjednica Kosova Vjosa Osman rekla kako to nije tačno.

"Oružje nije iz BiH, to mi je u Granadi Osmani rekla. Svo oružje je iz Srbije - onoliko koliko su oni do sada mogli utvrditi", kaže Komšić.

Tvrdnje da je oružje kupljeno u Tuzli je negirao i ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçlla u jučerašnjem gostovanju u emisji Istraga Sedmice.

"To je čista laž. Mi imamo dokaze primopredaje oružje od strane vojske Srbije toj terorističkoj jedinici. Nema istine uopće da je to oružje kupljeno, to je došlo direktno iz kasarni Vojske Srbije, to je povezano s dva slučaja gdje smo otkrili veće količine oružja", kazao je Sveçlla.

Zadnji vlasnik oružja je vojska Srbije

Sveçlla aludira i da je zadnji legalni vlasnik automatskog bacača granata, koji je zaplijenjen je Vojska Srbije. Slična stvar je i sa zoljama. One su bile remontovane u Srbiji 2017. godine i uskladištene u skladištu Vojske Srbije.

Prošle sedmice je reagovao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je također kazao kako su tvrdnje da je oružje nabavljeno u Tuzli.

"Zadnjih dana većina regionalnih medija je prenijela navode pojedinih srbijanskih dužnosnika i službi da je oružje koje je korišteno i pronađeno na sjeveru Kosova kupljeno u Tuzli. Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne pa kao takve i nisu mogle biti potkrijepljene nikakvim dokazima", poručio je Nikšić.

O tome da oružje nije nabavljeno u Tuzli govore i neki iz Srbije. Jedan od njih je i bivši načelnik srbijanske Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović. On je kazao kako sumnja u verziju događaja koju je predstavilo tužilaštvo.

"Ne vjerujem u takvu mogućnost jer je prostorna udaljenost između BiH i Kosova velika, čak i da je išlo preko Beograda, nema šanse da bi se to moglo izvesti, a da bezbjednosne službe to ne znaju. Osumnjičeni ima pravo da se brani, ali ja uopšte ne vjerujem u ovu mogućnost. Ako griješim i ako je ovo tačno, postoje samo dvije mogućnosti. Prva je da to znači da je naš bezbednosni sistem u potpunosti propao, da ne postoji. Druga je da je sve to rađeno uz saglasnost naših državih i bezbjednosnih organa. Treća opcija ne postoji", kazao je Stojanović, dodavši da je prema njegovom mišljenju vjerovatnije da je riječ o oružju iz Srbije ili onom koje je preostalo iz rata devedesetih godina.