Šefica njemačke diplomatije

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock izjavila je danas u Tirani da treba ubrzati članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da bi se to postiglo, kako ističe, moraju se ugasiti varnice požara između Kosova i Srbije, prenosi RTSH 24.

Baerbock je istakla da Vlada Srbije treba da unapredi istražne procese u vezi sa događajima u Banjskoj od 24. septembra i da doprinese rasvjetljavanju okolnosti majskog događaja u Zvečanu u kojem je povređen 41 vojnik Kfora.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Olivérom Várhelyijem i šefom albanske diplomatije Iglijem Hasanijem, rekla da se u Tirani, na sastanku šefova diplomatija u okviru Berlinskog procesa, razgovaralo i o, kako je navela, "srpskim trupama koje su se pojavile" na granici sa Kosovom, nakon čega su povučene.

"Očekujemo da Srbija doprinese rasvetljavanju okolnosti događaja u Banjskoj. Situacija je toliko napeta da je NATO pojačao prisustvo Kfora i jasno stavljamo do znanja da ostajemo na oprezu i da ćemo dugoročno doprineti stabilnosti", rekla je šefica njemačke diplomatije.

Ona je navela da je to rekla i tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

"Ovi razgovori su imali smisla i razumeli smo se", rekla je Baerbock.

Ona je navela da bi se u tom smeru krenulo dalje, tenzije u regionu moraju prestati.

"Situacija je toliko napeta da je NATO pojačao prisustvo Kfora, ostajemo na oprezu i brinemo o budućnosti regiona. Ključ za rješavanje sukoba je u Beogradu i Prištini", poručila je Baerbock.

Navela je da se od Kosova i Srbije očekuje da se posvete primjeni Ohridskog sporazuma, dodajući da "alternativa ne postoji".

Izvor: Kosovo online/RTSH 24