Premijer Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je juče iz Granade da će predsjednica Kosova Vjosa Osmani sljedeće nedjelje posjetiti Zagreb kada će imati priliku da detaljnije razgovaraju o situaciji na Kosovu i istakao da je sada ključno da svoj sud o događajima u Banjskoj daju predstavnici EU.

Plenković, koji učestvuje na samitu Evropske političke zajednice u Španiji smatra da reakcija "na teški incident u Banjskoj" ne sme da izostane.

"Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tražila je susret što je dobro, ona je inače iduće nedjelje u planiranoj posjeti Zagrebu tako da ćemo razgovarati i danas, a vjerovatno i malo detaljnije iduće nedjelje. Ono što je važno da vidimo to je reakcija EU i tu čekamo prijedlog i visokog predstavnika Josepa Borrella i Evropske komisije kako reagovati na ovaj teški incident i mini krizu koja je nastala na sjeveru Kosova, u Banjskoj", rekao je Plenković.

On je podsjetio da je na temu sukoba u Banjskog razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom u ponedjeljka. Tada su dvojica premijera pozvala na uvoženje kaznenih mjera protiv Srbije

"Prema tome ne može takva situacija ne može bez reakcije", zaključio je Plenković.

Izvor: Kosovo Online