Korišćena za obuku terorista

Sjedinjene Američke Države mogu pokrenuti istragu protiv Srbije. Amerikanci provjeravaju da li je srpska teroristička grupa koristila vojna vozila poklonjena 2017. godine kao donaciju Vojsci Srbije. U američkom State departmentu su za RTK potvrdili da tako nešto razmišljaju.

U 2017. Srbiji je donirano 19 američkih vojnih vozila Hamvee. Ova vozila, vrijedna 3,8 miliona američkih dolara, uručena su na svečanosti u vojnoj kasarni Stevica Jovanović u Pančevu, Srbija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u javnom izlaganju 2017. godine rekao da su ova vozila veoma efikasna u bliskoj i antiterorističkoj borbi i da nude veoma visok nivo zaštite. Međutim, sumnja se da su isti korišćeni u svrhe za koje nisu bili namjenjeni.

Pojavile su se sumnje da su ova vozila korišćena za obuku terorista koji su, prema navodima kosovskih institucija, 24. septembra pokušali da pripoje dio teritorije Kosova.

Na video snimku objavljenom prekjuče, zvanične vlasti Kosova predstavile su vježbe pripadnika srpske terorističke grupe u vojnim bazama u Srbiji 4 dana prije nego što su napali sjever Kosova.

Ovaj video je podjelio stručnjak za međunarodne odnose Britanac Aidan Hehir. On je izneo sumnju da se na ovom snimku gdje se vide srpski teroristi kako treniraju, vide američka vojna vozila.

„Ministarstvo odbrane SAD neće biti srećno što je Srbija koristila Hamvee koje su donirale SAD za obuku terorista. Vučić ima mnogo toga da objasni“, napisao je on.

U međuvremenu, portparol američkog State departmenta potvrdio je za RTK u pitanjima koja je RTK poslala prije dan, da ovo pitanje već ispituju američke vlasti.

„Sjedinjene Države ozbiljno shvataju svaku tvrdnju koja uključuje opremu koju isporučuju SAD bilo gdje u svijetu. Mi razmatramo to pitanje“, navodi se u odgovoru američkog State departmenta RTK.

U međuvremenu, 19 vozila tipa Hamvee koje su SAD donirale Srbiji 2017. godine, prema riječima srpskih vlasti, biće na raspolaganju 3. brigadi Vojske Srbije.