Zahtjevaju jasnu agendu

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg i ministarka za evropska pitanja Caroline Adstadler žele da ubrzaju evropsku integraciju Zapadnog Balkana, te su uputili "non-pejper" Evropskoj uniji tim povodom.

Agencija APA navodi da su pismo i "non-pejper" sa konkretnim prijedlozima upućeni visokom predstavniku za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Josepu Borrellu i komesaru za prošierenje Olivéru Várhelyiu.

"Non-pejper" konkretizuje prijedloge iznete u maju prošle godine.

Schallenberg i Adstadler smatraju da proces proširenja, koji stagnira, mora biti ubrzan i od EU zahtjevaju "jasnu agendu za bržu integraciju do 2024."

Beč zahtjeva akcioni plan u kojem bi se našli konkretni koraci za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana.

Finansijska podrška treba da bude efikasnija kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru plana za obnovu i otpornost.

Ministri zahtjevaju i da države Zapadnog Balkana budu redovno pozivane na sjednice Savjeta EU.

Kao primjer navode redovni poziv Ukrajini da učestvuje na savjetu ministara spoljnih poslova.

Takođe, predlažu da se neformalne sjednice Savjeta EU održe u regionu Zapadnog Balkana.

Zalažu se i za pojačanu postepenu integraciju, na primjer preko daljih olakšica u trgovini kroz saradnju carina, učešće u jedinstvenom platnom prostoru (SEPA) ili u evropskoj mreži visokog obrazovanja.

„Moramo sada uputiti signal Zapadnom Balkanu i podstaći prošierenje. Potrebni su opipljivi koraci i svrsishodni sistem podsticaja za reforme. U suprotnom ćemo izgubiti ljude tog regiona. Ne smemo gubiti dalje vrijeme. Geopolitička realnost zahteva ubrzanje i inovativni pristup“, poručila je ministarka Adstadler.

Schallenberg je naglasio da je prošierenje najsnažniji geostrateški instrument EU.

"Upotrebimo ga. Ne smemo napraviti grešku i zaboravimo na jugoistok Evrope zbog opravdanog fokusa na istok. Austrija je bila i ostala podržavalac postepenog približavanja Zapadnog Balkana EU", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online