Bivši zvaničnik FBI, Charles McGonigal, priznao je krivicu ovog petka na saveznom sudu u Vašingtonu, priznajući da je prikrio tajne isplate koje mu je izvršio bivši albanski obavještajac.

Charles McGonigal je priznao da je falsifikovao evidenciju i davao lažne izjave o 225.000 dolara koje je dobio od bivšeg albanskog obavještajnog agenta dok je radio za FBI.

Kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva pravde, bivši specijalni agent Federalnog istražnog biroa koji je raspoređen u njujorškoj kancelariji, priznao je nakon dogovora sa tužiocima da je 225.000 dolara dobio od pojedinca koji je imao poslovne interese u Evropi, dok je nadgledao kontraobavještajni rad.

Okružni sudija Colleen Kollar-Kotelly prihvatila je to što se 55-godišnjak izjasnio krivim, koja je ročište za izricanje kazne zakazala za 16. februar sljedeće godine.

„Prema dokumentima dostavljenim Sudu, od avgusta 2017. pa sve do njegovog penzionisanja iz FBI-a u septembru 2018., McGonigal je sakrio od FBI-a prirodu svog odnosa sa bivšim stranim bezbjednosnim službenikom i biznismenom koji je imao interese za tekuće poslovanje u stranim zemljama i sa stranim vladama. Konkretno, McGonigal je od te osobe primio najmanje 225.000 dolara u gotovini i otputovao je sa njom u inostranstvo, gde se sastao sa stranim državljanima. Pojedinac je kasnije služio kao izvor FBI-ja u krivičnoj istrazi koja je uključivala strano političko lobiranje nad kojim je McGonigal imao zvaničnu odgovornost za nadzor“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

McGonigal je navodno primio šestocifrenu uplatu od čovjeka koji je u evropskim medijima identifikovan kao Agron Neza a zauzvrat je činio usluge kao što je sastanak sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

U sklopu njegovih optužbi, navodi se da je putovao na Kosovo, u društvu Rame, da se sastane sa kosovskim političarem.

Gradonačelnik Tropoje mu je uručio zahvalnicu za „promociju“ ove zajednice.

„Stoga sam mu, kao načelnik opštine, uručio Zahvalnicu sa ovom motivacijom: Posebna ličnost i prijatelj iz SAD, koji u kontinuitetu pokazuje ljubav i poštovanje prema albanskom narodu. U mnogim posjetama našem rodnom gradu promovisao je ne samo vrijednosti prirode, već i tradiciju, istoriju i kulturu Tropoja“, navodi se u njegovom saopštenju.

Izvor: Koha/Kossev