U sve umešan balkanski lider

Charles McGonigal, bivši agent FBI optužen je da je pomogao ruskom oligarhu Olegu Deripaski da izbjegne američke sankcije. Međutim, američki istražitelji ubrzo su otkrili veze McGonigala sa Zapadnim Balkanom. Kako se sumnja, on je uzimao novac i poklone od balkanskih zvaničnika za razne usluge, prenosi Nova.

Zasad je utvrđeno da se viđao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, ali i da je uzimao novac od neimenovanog albanskog tajkuna - sve kako bi im obezbjedio kontraobavještajne podatke, piše Nova.

Charles McGonigal (54) je priveden nedavno, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 500.000 dolara. Protiv njega su sada podignute dvije optužnice. Jedna se bavi njegovom saradnjom sa omiljenim oligarhom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kom je omogućavao da posluje uprkos sankcijama koje su mu uvedene nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pored toga, on je pokušavao da nagovori američke zvaničnike da Deripaski iste sankcije ukinu, prenosi Daily mail.

U drugoj optužnici navodi se da je McGonigal dobio 225.000 dolara u kešu od neimenovanog albanskog obavještajca, a sve dok je bio na čelu kontraobavještajne kancelarije FBI u Njujorku. On je navodno od FBI sakrio tajni put u Albaniju 2017. godine, gdje se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

On je tada navodno Rami dao povjerljive podatke FBI, ali i savjete kako da dođe do unosnih dozvola za bušenje nafte. Istražitelji navode i da je on primao novac od pojedinih balkanskih zvaničnika, ali njihova imena nisu otkrivena.

Veze s Deripaskom

Američki tužioci sumnjiče McGonigala da je sklopio savez sa bivšim sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakovim, koji mu je omogućio saradnju sa oligarhom Olegom Deripaskom.

On je tako učestvovao, ali i nadgledao pojedine istrage protiv Deripaske, ali je u tajnosti uzeo od njega novac kako bi pokrenuo istragu protiv drugog oligarha. Istovremeno, pokušao je i da mu ukine sankcije koje su mu SAD uvele.

Šestakov, koji je radio kao prevodilac za savezne sudove i tužioce u Njujorku nakon što je otišao u diplomatsku penziju 1993. godine, pomogao je u povezivanju McGonigala sa Deripaskom, navodi se u optužnici.

Dok je Charles McGonigal još uvijek radio za FBI, Šestakov ga je upoznao sa bivšim sovjetskim i ruskim diplomatom koji je funkcionisao kao agent Deripaske, navodi se u optužnici.

Ime te osobe nije navedeno u sudskim dokumentima, ali američko ministarstvo pravde kaže da se „u izvještajima javnih medija priča da je u pitanju ruski obavještajac“.

Prema optužnici, Šestakov je od McGonigala zatražio pomoć da agentova ćerka bude na stažiranju u antiterorističkim i obavještajnim jedinicama njujorške policije.

Nakon povlačenja iz FBI, McGonigal je 2019. godine radio kao konsultant i istražitelj za međunarodnu advokatsku firmu koja je pokušavala da poništi sankcije Deripaski, što je proces poznat kao „ukidanje sa crne liste“.

Advokatska firma je platila McGonigalu 25.000 dolara preko korporacije u vlasništvu Šestakova, navode tužioci, iako je posao na kraju prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Njegov advokat je rekao da gaji puno povjerenje u svog klijenta i njegovu nevinost.

Charles McGonigal je radio za FBI od 1996. do penzionisanja 2018. godine, a od 2016. do napuštanja biroa bio je specijalni agent zadužen za kontraobavještajno odjeljenje FBI u terenskoj kancelariji u Njujorku.

Pored toga što je učestvovao u istragama visokog profila, uključujući istragu Roberta Millera o navodnim vezama Rusije sa predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016. godine, on je takođe vodio tim FBI koji je istraživao zašto su doušnici CIA u Kini bili hapšeni i ubijani. Ovo je istraga koja je vodila do hapšenja i osude kineskog dvostrukog agenta Jerrya Chuna Shing Lee.

Sada je, međutim, McGonigal optužen da je konstruisao sopstvenu mrežu obmane u više šema kako bi profitirao od ilegalnih inostranih uplata.