NEW YORK

Na Generalnoj skupštini UN-a došlo je do indirektnog okršaja Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a za sve je zaslužan zahtjev Milanovića da se prizna nezavisnost Kosova.

Milanović je u svom govoru izrazio zabrinutost zbog nedavnih događaja u odnosima između Kosova i Srbije. Predsjednik Hrvatske je pozvao na smanjenje napetosti, istaknuvši važnost priznanja Kosova kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice.

-Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: „Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo.“ Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju – citirali su Vučićevu izjavu u Njujorku srbijanski mediji.

Vučić je u nastavku opisao dijalog između Kosova i Srbije, koji se odvija uz posredovanje EU i podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao monolog Kosova, pri čemu je dodao da Srbija spremno napreduje na svom putu prema EU.

Vučić je u svom obraćanju na Općoj skupštini UN-a istakao da su zapadne zemlje prije 15 godine “brutalno prekršile Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnnosti UN-a”, bombardirajući teritorij tadašnje SR Jugoslavije, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta, aludirajući na Ukrajinu i podršku koju ima u međunarodnoj zajednici.

Vučić smatra da je 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiju i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Dodao je da će Srbija nastaviti podržavati teritorijalni integritet te zemlje jer ne mijenja svoja načela “bez obzira na stoljetno prijateljstvo s Rusijom”, kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN-a. Ipak, odbija pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije.