Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je da šef evropske diplomatije Josep Borrell nije rekao da je dijalog propao, već da ova runda dijaloga nije donela rezultate, zato što se strane nisu složile.

Stano je medijima kazao da je to scenario koji se stalno ponavlja i istakao da se moglo videti da strane nisu u stanju da prevaziđu razlike.

Naglasio je da EU nije strana u dijalogu, da su strane Srbija i Kosovo, a da je EU posredik.

"Drugim riječima, mi pomažemo da se prevaziđu razlike, ali nećemo imati uspjeha sve dok strane nisu spremne na kompromis. Mi želimo da pomognemo, ali ako vi nekome želite da pomognete, a neko ne želi da mu se pomogne, šta možete da uradite", kazao je Stano.

Podsjetio je i da je Borrell upozorio i Kosovo i Srbiju da rizikuju budu ostavljene u situaciji da gledaju kako svi oko njih u regionu napreduju u pregovorima sa EU, a one stoje u mjestu jer dijalog je dio pregovora za Srbiju i Kosovo.

Prema njegovim riječima, specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak će informisati sve članice EU o tome šta se desilo u Briselu i nakon analize, članice EU će odlučiti šta će biti sljedeće.

Ističe da evropski posrednici u Briselu nisu videli da su strane spremne za kompromis i ukazao da će to upravo biti ono o čemu će članice EU biti obavještene i što će analizirati u smislu odluke koje korake dalje preduzeti.

Navodi da su nakon eskalacije na sjeveru prije ljeta članice EU uvele mjere, ali i da su rekli da uvijek postoji mogućnost da se uvedu dodatne mjere ukoliko bilo koja od 27 članica EU ne vidi da je urađeno dovoljno za deeskalaciju ili je još više provocira.

"Ukoliko bilo koja članica EU ne vidi korake za deeskalaciju mogu se uvesti dodatne mjere, ali i razmatrati mjere za drugu stranu. To je proces koji članice prate, nisu zadovoljne razvojem događaja, imale su drugačija očekivanja i ukoliko situacija bude nastavila ovako da se razvija postoji mogućnost da se razmatra opcija o uvođenju dodatnih mjera", kazao je Stano.

Izvor: Kosovo Online