Samit Brdo-Brioni u Skoplju

Predsjednica Vjosa Osmani se u okviru Samita Brdo-Brioni u Skoplju sastala i sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, kojoj je zahvalila na podršci evropskoj budućnosti Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta predsjednice, Osmani je ukazala na potrebu za daljom podrškom Slovenije i dodala da strateški cilj Kosova ostaju članstvo u EU i NATO, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i regionu.

“Bliska saradnja Kosova i Slovenije je važna za održavanje regionalnog mira i stabilnosti, jer je Slovenija primer za sprovođenje neophodnih reformi za članstvo u evroatlantskim strukturama”, dodala je Osmani.

U vezi sa dijalogom sa Srbijom i eskalacijom situacije na sjeveru, Osmani je istakla da je Kosovo preduzelo "suštinske korake" u pravcu deeskalacije i da će imati konstruktivan stav u procesu dijaloga.

“Jedini put za dugoročni mir i stabilnost je okončanje dijaloga sa Srbijom uz međusobno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosova”, istakla je Osmani.

Na sastanku je ponovo potvrđena posvećenost nastavku produbljivanja prijateljskih odnosa i bliske saradnje između Kosova i Slovenije.

Bilo je riječi i o povećanju saradnje u oblasti privrede, osnaživanje žena i mladih, zelenoj agendi i drugim oblastima.

Izvor: Kosovo Online