NEZAPAMĆENE PADAVINE

Grčku, Tursku i Bugarsku su pogodile snažne oluje i poplave u kojima je život izgubilo najmanje sedmero ljudi, uključujući dvoje turista koje je bujica odnijela u kampu na sjeverozapadu Turske.

Ali Yerlikaya, turski ministar unutarnjih poslova, kazao je da su nakon bujičnih poplava nestale još četiri osobe u kampu u pokrajini Kirklareli, blizu granice s Bugarskom.

“Spasilački timovi su locirali dva tijela. Nastavlja se potraga za još četvero nestalih”, napisao je na društvenim mrežama, a prenosi The Guardian.

Istanbul poplavljen

Ali Yerlikaya, turski ministar unutrašnjih poslova, kazao je da su nakon bujičnih poplava nestale još četiri osobe u kampu u pokrajini Kirklareli, blizu granice s Bugarskom. “Spasilački timovi su locirali dva tijela. Nastavlja se potraga za još četvero nestalih”, napisao je na društvenim mrežama, a prenosi The Guardian.

U Istanbulu je jaka kiša poplavila ulice i kuće u dva naselja, pri čemu je smrtno stradalo dvoje ljudi. Desetak ih je spašeno nakon što su ostali zarobljeni u knjižnici.

U Grčkoj je policija zabranila promet u središnjem gradu Volosu, obližnjoj planinskoj regiji Pelion i turističkom otoku Skiathos jer su rekordne kiše uzrokovale najmanje jednu smrt, a bujice koje su sezale do bedara odnosile su automobile.

Vatrogasci su rekli da je jedan muškarac poginuo u blizini Volosa kada je na njega pao zid. Pet osoba se vodi kao nestalo, a vjerovatno ih je odnijela poplava. Vlasti su poslale upozorenja putem mobitela u nekoliko drugih područja centralne Grčke upozoravajući ljude da ostanu u svojim domovima.

Poplave nakon požara u Grčkoj

Potoci su se izlili iz korita i odnijeli automobile u more na području Peliona, dok su odroni blokirali ceste, a u mnogim područjima je došlo do nestanka struje. Vlasti su iz predostrožnosti evakuirale dom za penzionera u Volosu. Grčka meteorološka služba je priopćila da je u selu u regiji Pelion jučer palo 75.4 cm kiše, a da je prosječna godišnja količina oborina u regiji Atene oko 40 cm.

Poplave u Grčkoj stižu nakon što je zemlju proteklih nekoliko sedmica zahvatio niz velikih šumskih požara, u kojima je stradalo više od 20 ljudi. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je za šumske požare i oluje okrivio klimatske promjene.

Nikolaj Denkov, premijer Bugarske, rekao je da su dvije osobe poginule, a tri nestale nakon što je oluja izazvala poplave na južnoj obali Crnog mora. Izlijevanje rijeka uzrokovalo je velike štete na cestama i mostovima. Došlo je i do prekida opskrbe električnom energijom, a vlasti su upozorile stanovnike da ne piju vodu iz slavine zbog kontaminacije od poplavnih voda.

Valovi od dva metra

Jaki vjetrovi izazvali su valove od 2 metra na plažama u turističkim odmaralištima. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako more odnosi automobile i kampere u ljetovalištu Tsarevu.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje u Tsarevu i pozvale ljude da odu na više katove jer su prizemlja nekih hotela poplavljena.