Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas iz Tirane, gdje je u zvaničnoj poseti, da se Kosovo suočava sa bezbjednosnim izazovima i da mu je zbog toga potrebna podrška Albanije u međunarodnoj areni u kojoj nema svog predstavnika, prenosi Euronews Albanija.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Bajramom Begajem rekla "da je albanski narod bio i ostao faktor stabilnosti u regionu, odlučan da zaštiti evroatlantske vrijednosti koje su ugrožene od strane Rusije i Srbije".

„Albanski narod je bio i ostao faktor stabilnosti u regionu. Potrebna nam je podrška Albanije da bude naš glas u međunarodnoj areni u kojoj Kosovo nema predstavnika. Koordinacija za jedinstvenu spoljnopolitičku akciju je fokus moje posjete. Odlučni smo da zajedno branimo vrijednosti koje napadaju Rusija i njeni sateliti u regionu. Srbija sprovodi institucionalnu agresiju na Kosovu, pa nam je potrebna podrška Albanije i njenih saveznika. Dijalog sa Srbijom se nastavlja, ali konačni rezultat je samo obostrano priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova”, rekla je Osmani.

Osmani je na sastanku sa Begajem, poručila da je "Kosovo posvećeno jačanju svoje međunarodne pozicije, posebno u kontekstu novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju kabineta Osmani.

„Članstvo Kosova u NATO kao dugoročni cilj i što pre uključivanje u NATO program Partnerstvo za mir su garancije mira i bezbjednosti u regionu i na našem kontinentu. Činjenica da je Albanija već članica NATO stvara veću bezbjednost u cijelom našem regionu, a posebno na Kosovu“, rekla je Osmani, saopšteno je iz njenog kabineta.

Izvor: Kosovo Online/Euronews Albanija