Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj istakao je poslije sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da nikoga ne treba da čudi što je Kosovo prioritet za Albaniju, a govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, rekao je da Kosovo treba da ima blisku saradnju sa međunarodnim partnerima zbog, kako je naveo, hibridnih intervencija trećih strana, prenosi Dukađini.

Begaj je naveo da niko ne treba da bude uznemiren zbog toga što Albanija podržava Kosovo, jer je to "nacionalna obaveza svakog građanina, svakog Albanca", kao i da nisu bitne trenutne nesuglasice.

"Razgovarali smo i o sjeveru Kosova. Hibridne intervencije trećih strana me teraju da kažem da je Kosovu potrebna bolja saradnja sa međunarodnim partnerima, SAD i EU. Zbog toga cijenim posljednje korake koje je Kosovo preduzelo", naveo je Begaj.

On je rekao da je dijalog koji vodi EU jedini način da se normalizuju odnosi Kosova i Srbije.

"Niko ne može da dovodi u pitanje suverenitet Kosova. Cijenim korake vlade za deeskalaciju. Dijalog kojim posreduje EU je jedini put za mir i članstvo Kosova u evropskim organizacijama. Izrazio sam punu podršku Albanije da doprinese funkciji ovog dijaloga“, rekao je Begaj.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Osmani u Tirani, Begaj je kazao da je godinu dana nakon što je on posjetio Kosovo imao čast da ugosti Vjosu Osmani. Kako je naveo, tokom sastanka je sa Osmani razgovaralo se o pitanjima od nacionalnog značaja i jačanju strateškog partnerstva.

Takođe, prema riječima Begaja, razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, pravnom okviru i turizmu u kontekstu regionalne saradnje. On je istakao je potrebu da Albanija i Kosovo budu strateški faktori na Balkanu.

Na poziv Begaja, predsjednica Osmani boravi u dvodnevnoj posjeti Albaniji.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini