Naša inicijativa

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Artan Grubi rekao je da vlada te zemlje nije bila obavještena o posjeti kosovskog premijera Albina Kurtija, i da je projekat za put Prizren-Tetovo, koji je predstavio Kurti, uradila Sjeverna Makedonija.

Grubi je istakao da je Vlada Sjeverne Makedonije o posjeti Kurtija obavještena iz medija.

"Kurti promoviše put Prizren-Tetovo, a on je inicijativa Vlade Sjeverne Makedonije. Samoopredjeljenje je iskoristilo za predizbornu kampanju u Prizrenu, studiju izvodljivosti koju smo mi uradili. Taj projekat je plaćen od poreskih obveznika Sjeverne Makedonije“, rekao je Grubi.

On je istakao i da je Kurti prilikom posjete Sjevernoj Makedoniji otišao u selo Vice, koje, prema njegovim riječima, nema veze sa putem Prizren-Tetovo, jer se, kako je dodao, put gradi na potpuno drugoj strani.

"I tu se pojavio transparent 'velike Albanije', što je zloupotrebila makedonska politička elita, posebno opozicija, koja kaže da se ideja o velikoj Albaniji rađa u zemlji koja je priznala Kosovo, koja je podržala liberalizaciju viza, članstvo Kosova u svim regionalnim, kontinentalnim i međunarodnim mehanizmima“, rekao je Grubi.

Prema njegovim riječima, sve to je urađeno kao pokušaj da se skine fokus sa pitanja Bugarske i vrati nacionalizam ili spor Makedonaca i Albanaca, koji je, kako je ocijenio Grubi, prošlost.