Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koqi ocjenio je da je Kosovo na gubitku nakon učešća na večeri koju je organizovao grčki premijer Kirijakos Micotakis, s obzirom na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako ističe, dobio obećanje Ukrajine i Grčke da neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, prenosi Abc.

Koqi smatra da je premijer Kosova Albin Kurti trebalo da odbije poziv zbog nedavnih dešavanja između Atine i Tirane u vezi sa slučajem gradonačelnika Himare Alfreda Belerija.

Dodaje da Kurti treba da se okrene Tirani i da koordiniše sa premijerom te zemlje Edijem Ramom po pitanjima spoljne politike.

"Kosovo je izgubilo u Atini. Izgubljeno je zbog činjenice da je Vučić dobio obećanje Micotakisa i Zelenskog da neće priznati Kosovo, što nisu demantovali ni Micotakis, ni Zelenski. U ovom slučaju je Kosovo izašlo kao gubitnik. Otvorena su i neka druga pitanja. Nije bilo državnih simbola i to je dokazalo da je Srbiji napravljen ustupak zbog eliminacije Kosova kao državnog entiteta, uklonjeni su i simboli drugih država", rekao je Koqi.

Kao dokaz da je Kosovo na gubitku on navodi i činjenicu da se Kurti nije sastao sa Zelenskim.

"Nije bilo sastanka Zelenskog i Kurtija i mislim da, ako je Kurti imao informaciju da neće biti sastanka sa Zelenskim, uopšte nije trebalo da ide u Atinu. Njegov odlazak u Atinu imao je smisla samo u kontekstu sastanka sa Zelenskim. Mislim da je Kurti morao da odbije da ode zbog razvoja odnosa Atine i Tirane i da umjesto Atine ode u Tiranu i sastane se sa Ramom u ovom veoma delikatnom trenutku, jer je evidentno da postoji pritisak Beograda i Atine na albansku faktor", ocjenio je Koqi.

Prema njegovim riječima u interesu Kosova i Albanije je da se Kurti i Rama "drže zajedno".

"Hitno je potrebno da Kurti i Rama zaborave sve i sednu da razgovaraju i formulišu da li postoji potreba za zajedničkim spoljnopolitičkim djelovanjema. Jedino tako mogu da izdrže pritisak iz Atine i Beograda. Razdvojeni i podjeljeni neće dobro proći. Mislim da je Rama napravio korak odustajanjem od 'Otvorenog Balkana', ostaje da Kurti učini korak, zatraži sastanak sa Ramom i zamoli ga da jasno stavi do znanja da nema povratka na 'Otvoreni Balkan' i da koordiniraju politiku Kosova i Albanije. Osnažili bismo se tako kao faktor i neutralisali pritiske iz Atine i Beograda", zaključio je Koqi.

Izvor: Kosovo online/abc