Predsjednik opštine Čair

Predsjednik skopske opštine Čair Visar Ganiu rekao je da mu je uručen poziv da dođe u policijsku stanicu na informativni razgovor, jer, kako je naveo, tokom posjete premijera Kosova Albina Kurtija njegovoj opštini nije pjevana himna i istaknuta zastava Sjeverne Makedonije, prenosi Albanian post.

"Oko 13.30 časova pozvan sam od načelnika Policijske uprave da dođem na informativni razgovor. Pokazali su mi da trenutno imam dvije prekršajne kazne, a razlog je posjeta premijera Albina Kurtija Čairu“, rekao je Ganiu.

Ganiu je naglasio da su, prema obavještenju koje mu je dostavljeno, razlozi za pokrenuti postupak što nije pjevana himna i nije bilo zastave Sjeverne Makedonije na svečanosti povodom Kurtijevog dolaska.

"Pozvan sam na odgovornost zato što se tog dana tamo nije pjevala makedonska himna i zato što nije bilo zastava, odnosno protokolom nije bilo predviđeno da će biti zastava, nije bilo ni makedonskih zastava, ali nije bilo ni kosovske zastave", naglasio je Ganiu.

Kako ističe "nije bilo razloga za kažnjavanje", jer tvrdi da su "takve posjete i organizacije postojale i u prošlosti kada su prisustvovali albanski potpredsjednici vlade i ministri".

"U ovaj posao su uključeni svi čelnici više država, počev od ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija, da je Kurtijeva posjeta bila privatna, premijera Kovačevskog, predsjednika Steva Pendarovskog, do predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Svi su saglasni da je Kurtijeva posjeta predstavljala problem za Sjeverne Makedoniju", rekao je Ganiu.

Inače, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od nadležnih organa da budu kažnjeni organizatori dočeka premijera Kosova Albina Kurtija u Tetovu i Čairu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti posjetio je u petak Sjevernu Makedoniju, odnosno dvije opštine sa albanskom većinom - Čair i Tetovo.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post