Premijer Sjeverne Makedonije

Iz Kabineta predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije saopštili su da je posjeta premijera Kosova Albina Kurtija skopskoj opštini Čair i Tetovu, privatna posjeta, te da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolu i zakonu, preneo je makedonski portal a1on.mk.

"Posjeta premijera Kosova Albina Kurtija je privatna posjeta, a za detalje o pozivu, protokolu i organizaciji naznačenog događaja, obratite se organizatoru", kaže se u saopštenju vlade, nakon reakcija poslije posjete Kurtija Tetovu i Čairu.

U kabinetu premijera smatraju da je isticanje zastava koje nisu nacionalne zastave protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

"Istovremeno, vrsta ikonografije koja se posmatra na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO-a, te s tim u vezi vas obavještavamo da SVR Tetovo preduzima mjere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvjetljavanje slučaja", navodi se u saopštenju.

Ističu i da je kabinet premijera tokom dana kontaktirao ambasadora Kosova u Sjevernoj Makedoniji u vezi sa ikonografijom koja je korišćena tokom privatne posjete Kurtija toj zemlji.

Istovremeno, ističu da je za osudu činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Sjeverne Makedonije nije otpjevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

Takođe, naglašavaju da sve zemlje regiona koje žele da on bude prosperitetan, ekonomski razvijen i integrisan u Evropsku uniju i koje žele da grade prijateljske odnose sa susjedima, treba svojim djelovanjem da produbljuju prijateljstva između država i građana, te da insistiraju na poštovanju, prije svega, nacionalnih obilježja, kao i multikulturalnih specifičnosti svake od zemalja u regionu.

"Sjeverna Makedonija kao funkcionalno multikulturalno i multietničko društvo je primjer zemlje koja poštuje različitosti i intenzivno gradi dobrosusjedske odnose sa svim svojim susjedima, zasnovane na poštovanju i saradnji, što treba da doprinese daljem razvoju kako zemlje, tako i regionu", dodaju iz kabineta premijera.

Osim toga, iako lokalna samouprava u Sjevernoj Makedoniji ima punu slobodu u donošenju odluka koje se tiču opštine, iz kabineta Kovačevskog ističu da se ne slažu sa preimenovanjem ulice koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade.

"Ističemo da je lokalna samouprava u proteklom periodu trebalo marljivije da radi svoj posao i da do sada izgradi novu ulicu koju će po zakonskim procedurama nazvati", stoji u saopštenju.

Na Kurtijevu posjetu i preimenovanje ulice reagovale su i političke stranke, pa je za VRMO-DPMNE nejasno kako je moguće da ulica koja nosi naziv Druge makedonske brigade, u glavnom gradu nosi ime osobe koja nema veze sa makedonskom istorijom, a ceo događaj, nema nijednu makedonsku zastavu, a u prisustvu premijera strane zemlje.

U reagovanju iz LDP-a se, između ostalog, navodi da nacionalizam nikome ništa i ništa dobro u multietničkom društvu ne donosi i da je samo izvor sukoba i mržnje, prenosi ovaj portal.

Sa druge strane, za predsjednika Evropske demokratske partije Arijanita Hoxhu posjeta premijera Kosova došla je u pravom trenutku, jer je Kurti poslao poruku strankama da paze sa kim sarađuju.

Prema riječima gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog, događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve", ali poseban problem predstavlja isticanje obilježja takozvane "velike Albanije", kao i izostanak državne himne.

Istovremeno, Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD) zatražila je od vlade da Kurtija proglasi personom non-grata.

Izvor: a1on.mk