Crna Gora

Kada se maloljetna I. A. pojavila na jednoj plaži u Baru odjevena u burkini, kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo, došao im je gospodin koji se predstavljao kao gazda-zakupac plaže i na veoma ružan i primitivan način uvredljivim riječima je otjerao, prenosi portal Rožaje Vijesti.

Otac djevojke Selvedin Agović prijavio je barskoj policiji da je njegovu kćerku vrijeđao Dragan Đurović, vlasnik plaže Rocky Beach, u mjestu Utjeha u Baru.

Jedna od žena sa snimka kaže da će ići, ali da želi znati razlog, a muškarac koji ih tjera kaže: "zato što mrzim muslimane".

Državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru i Višem državnom tužilaštvu u Podgorici ocijenile su da u radnjama vlasnika privatne plaže nema elemenata krivičnog djela.

- Oko 20,45 sati 6. augusta, u službenim prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Bar pristupio je S. A.(45), iz Belgije, koji je prijavio da je njegovu kćerku vrijeđao vlasnik ugostiteljskog objekta Rocky Beach, u navedenom objektu, u mjestu Utjeha, u Baru, D. Đ. (64) i da zbog navodnih pravila plaže nije dozvolio da uđe na plažu u burkini kupaćem.

O događaju su obaviještene državne tužiteljke Osnovnog državnog tužilaštva, u Baru, kao i državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu, u Podgorici, koje su se izjasnile da u navedenim radnjama nema elemenata bića bilo kog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - saopćeno je iz policije.

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar će, kako se navodi, postupati po prijavi.

- Nakon prikupljanja svih potrebnih obavještenja, ukoliko se utvrdi da u radu postoje elementi bića prekršaja, bit će pokrenut prekršajni postupak dodaje se u saopćenju.

Kako je porodica Agović koja je doživjela neprijatnost u Baru ispričala za portal Rožaje Vijesti po ulasku na plažu, čime ih je gazda plaže ugledao, "brzim hodom je krenuo prema nama sa povišenim tonom i uvredljivim riječima da odmah napustimo plažu".

- Na pitanje zašto, odgovorio je kako je ona babaroga i kako će mu rastjerati goste koji su "normalni". Zaista bruka i sramota - stoji u poruci dostavljenoj portalu Rožaje Vijesti.

Porodica Agović je iz Rožaja, sada živi u Belgiji, te slobodne dane provodi na crnogorskom primorju.

- Nadamo se da će nadležne institucije i organi države Crne Gore reagovati na vrijeme tako što će precesuirati gospodina koji jasno i nedvosmisleno širi i raspiruje vjersku netrpeljivost i očiglednu diskriminaciju - prenosi rožajski portal.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić komentarisao je slučaj sa plaže Utjeha, kada je muslimanka otjerana jer je bila pokrivena.

- Lično poznajem porodicu Agović, koja je imala neprijatnosti na plaži u Baru. Valjda je u "oslobođenoj" Crnoj Gori legalno i legitimno mrziti muslimane. U Belgiji se moze živjeti i poštovati različitost u ovoj Crnoj Gori valjda ne. Vlada Crne Gore, jeste li na pravom putu? - upitao je Fejzić.

Iz Bošnjačke stranke Bar kazali su da pozivaju nadležne organe, policiju i tužilaštvo, da ispitaju sve okolnosti događaja koji se desio na plaži Utjeha u Baru, gdje se, kako pokazuje snimak koji se širi društvenim mrežama, vidi neprihvatljivo i diskriminatorsko ponašanje prema jednoj osobi, motivisano, kako se može zaključiti sa snimka, njenom vjerskom pripadnošću.

Vlasnik plaže Rocky Beach u Utjehi u Baru Dragan Đurović oglasio se povodom video snimka objavljenog na društvenim mrežama na kome se vidi da tjera ljude. Poručio je da je svaki gost dobrodošao u hidžabu na njegovom dijelu plaže Utjeha, ali ne i na bazenima gdje je istaknut pano da nije dozvoljeno kupanje u odjeći zbog higijenskih razloga i otpora njegovih gostiju.

- Držim lokal u Mrkojevićima već 22 godine, gdje je 100 posto muslimanska populacija, a 89 posto gostiju su mi muslimani iz dijaspore sa kojima imam izuzetan odnos. Ne držim svinjsko meso da bi gosti bili sigurni šta jedu. Porastao sam u Baru gdje su tri vjere svetinja i svi dobro znaju moj odnos sa muslimanima. Svaki gost je dobrodošao u hidžabu na mom dijelu plaže Utjeha, ali ne i na bazenima gdje je istaknut pano da nije dozvoljeno kupanje u odjeći zbog higijenskih razloga i otpora mojih gostiju. Izdavalac ležaljki me obavijestio da neki gosti ne žele da prihvate pravila kuće. Kao dobar domaćin, sve sam pokušao da im objasnim, bezuspješno. Predstavio sam se i dozvolio im da me snimaju, ali oni su umjesto moje izjave, isjekli snimak i napravili kao da ja mrzim muslimane - kazao je Đurović za Radio Bar.

On je dodao da je prijavio policiji čovjeka koji je postavio klip i poručio da sutra slijedi krivična prijava.

- Nisam znao da će zloupotrijebiti snimak, ali policija će sve istražiti. Moj odnos prema tri vjere nikad se neće promijeniti dok sam živ. Zanima me čovjek, a ne vjerska pripadnost. Opraštam svima što su bez ijednog razloga prozivali mene i moju porodicu - poručio je Đurović.

Faktor