Australija

Ulješura koja je u subotu snimljena kako pliva među ljudima na plaži u Zapadnoj Australiji nasukala se na obalu i uginula.

Službenici za divlje životinje nekoliko dana pokušavali su odvući starijeg kita, koji je bio povrijeđen i imao opekotine od sunca, u dublje vode, ali bez uspjeha.

Vlasti sada rade na uklanjanju lešine kita od 15 metara kako bi se smanjio rizik od pojave morskih pasa.

Ulješura je sisavac iz reda kitova te je najveći kit zuban na svijetu. Hrani se u dubokom moru i rijetko ga se može vidjeti blizu obale.

Stoga su se nadležne vlasti zabrinule kada su saznale da je ulješura u subotu plivala tako blizu plaže Port Beach u Fremantleu.

- Odmah smo znali da nije u dobrom stanju - rekao je Mark Cugley, glasnogovornik državnog Odjela za bioraznolikost i očuvanje, a prenosi BBC.

Životinja teška 30 tona nakon susreta s kupačima vratila se u dublje vode, ali su stručnjaci za divlje životinje upozorili na opasnost od nasukavanja i da bi bilo kakva interakcija s ulješurom mogla biti opasna.

Kit se jučer ponovo pojavio u blizini Rockinghama, gdje se nasukao.

Vlasti su zatvorile plažu i pokušale spasiti životinju.

Spasioci su je špricali vodom kako bi je zaštitili od opekotina, ali na kraju je bila preslaba da se vrati u more. Umrla je jutros.

Pojedinačna nasukavanja kitova nisu neuobičajena u Australiji, naročito kad su životinje bolesne, zbog čega postanu dezorijentirane.

Ulješure na tom području spadaju u ugrožene vrste.

Faktor/BBC